Vizitati noul blog KRAFTWIN

Ce cunosc userii despre licente?

Intrebati de curiozitate un user:
1. Ce este o licenta si cei cu ea?
2. Daca pe suita de aplicatii Office au platit o anumita suma cat ar trebui sa plateasca pe player-ul Windows Media Player pe care-l folosesc?
3. E vreo diferenta intre Wordpad si Office Word? Si daca da sa enumere macar trei diferente! Cat costa o licenta Wordpad?
4. Daca au cumparat un computer de ocazie si pe acesta au ramas instalate soft-uri licentiate ale fostului proprietar are dreptul sa la foloseasca legal?
5. Au citit vreodata o EULA?
6. Sa enumere 6 soft-uri preinstalate in Windows XP!
7. De unde se lanseaza editorul video Windows Movie Maker si cat costa licenta sa?
8. Ce semnifica OEM? Dar GNU?
9. De cate ori inteleg ceva cand sant intrebati in vreun mesaj (la instalarea vreunui program sau la intrarea pe un site) si de cate ori apasa Yes la tot ce apare pe ecran?
10. Care-i diferenta dintre un torrent si o aplicatie de sharing? E legal sharing-ul? Dar torrent-ul?

O sa vedeti ce surprize veti avea! Cei mai multi useri folosesc computerul ca pe o consola de jocuri, ca pe un DVD, ca pe o masina de scris habar neavand de tehnologia IT, structura Internet sau licentele de toate felurile! Trebuie ei sa cunoasca toate acestea? Nu cred ca pot fi obligati! Prin analogie soferii ar trebui sa fie obligati sa fie si mecanici iar cei care folosesc aragazul ar trebui sa se priceapa si la tevi de gaze si gaze!

Pentru useri computerul reprezinta doar un instrument, o unealta pentru a atinge un scop! Nu computerul (hardware-ul si tehnologia IT) ii intereseaza (ca pe noi, ceilalti) ci la ce l-ar putea folosi! Ca sa poti intelege termenii tehnici legati chiar si de licente trebuie sa te documentezi, sa studiezi domeniul!

Cei mai multi useri au alte probleme de rezolvat cand deschid computerul si nu au nici un chef sa piarda timpul cu asa ceva! E o realitate pe care o arata toate sondajele de pana acum si previziunile nu arata nici o schimbare nici in viitor!

Niciun comentariu: