Vizitati noul blog KRAFTWIN

Soft licentiat sau ...

Nu incerc sa incurajez instalarea soft-urilor piratate (sunt programator), ci doar incerc sa fac un calcul aproximativ al costurilor in cazul in care as fi un simplu user si as dori sa cumpar tot ce imi trebuie.

Sistem operare XP Pro: 143$
Microsoft Office 2003: 193$
Winzip: 29$
Winrar: 29$
Adobe Photoshop: 599$
3 jocuri : 150$
3 filme : 70$
ACDSEE 9: 90$
NERO: 70$

Pana acum sau strans 1373$! Prea mult software? Sunteti incepator! Mai dai si pe computer un 700$ (mediu) si ai sarit usor de 2000$! Puteti face un imprumut bancar pe doi-trei ani (achitand la final aproape 2500$) insa in momentul achitarii acestuia toate softurile cumparate vor deveni invechite si hardware-ul aferent la fel!

Doriti si o aplicatie profesionala pentru grafica? Va pot sugera Autocad 2006 la putin peste 4000$! Care are o masina ceva mai buna acum are un bun motiv sa o vanda!
Doriti o unealta pentru programare: Visual Studio 2005 Professional Edition la numai 800$! Mai faceti un drum la banca!

Sa fim realisti! Cu un salariu mediu de aproximativ 300$ nu poti folosi computerul decat cel mult ca pe un DVD! Sa mai discutam de posibilitatile unui student? In Romania nu se pune problema daca cineva vrea sa cumpere toate asemenea softuri ci daca chiar poate! Care ar fi alternativa daca nu s-ar mai folosi torrent intr-un univers total informatizat? Ruperea de lume? Intoarcerea in pesteri? Am socoti cu abacul si ne-am da pasente? In aceasta perioada pentru Romania preturile soft-urilor nu sunt prohibitive ci stiintifico-fantastice pentru user-ul simplu!

O solutie ar fi totusi folosirea softurilor gratuite care in ultimii ani s-au tot inmultit! Plecand de la sistemul de operare (Linux) la ora aceasta gasesti aproape tot ce iti doresti daca stii unde sa cauti! Singurele capitole la care nu s-a schimbat nimic (si nici nu cred ca se va schimba) sunt filmele, muzica si jocurile (nu prea exista free de calitate).

Nici in occident persoanele fizice nu se inghesuie sa-si cumpere soft-ul (pirateria este estimata la aproximativ 35% in Vest) preferand tot torrentul sau imprumutul de la prieteni!

Daca o melodie o poti reasculta de mai multe ori ce faci cu jocurile sau cu filmele! Eu unul n-am facut niciodata un hobby din revazutul filmelor (exceptand foarte putine). De jocuri ce sa mai spun? Am terminat jocuri de 50$ in mai putin de 24 de ore!
Alternative GRATUITE la soft-urile enumerate mai sus:

Aplicatie Office: OpenOffice.org
Editor si organizator foto: Picasa2, IrfanView, Gimp
Creare CD/DVD: CDBurnerXP Pro
Arhivare/dezarhivare: 7-Zip


Viitorul promite! Creatorii de software (printre care si subsemnatul) incep sa inteleaga ca, asa cum arata lucrurile astazi, un pret prohibitiv ii va duce in faliment! Aplicatiile free sunt din ce in ce mai multe oferind si calitate si suport tehnic. In ritmul acesta, in cativa ani, user-ul nu va mai trebui sa cheltuiasca nimic si va avea instalate toate soft-urile de care are nevoie! Bucurati-va insa cu masura, caci jocurile, filmele si (poate) melodiile vor continua sa coste.

Mai multe soft-uri free gasiti pe pagina Hot Download.

Niciun comentariu: