Vizitati noul blog KRAFTWIN

Sa-mi iau un laptop sau ...?

In ultimul timp multi au decis sa-si achizitionarea laptop in loc de desktop, necunoscand foarte bine diferentele dintre cele doua tipuri de computere. Dupa ce si-au cumparat laptop-ul se intreaba uimiti de ce nu pot juca cine stie ce joc greoi din punct de vedere grafic, fiind destul de dezamagiti de noua achizitie. Cred ca putina lumina pe segmentul computere portabile este necesara pentru cei care nu cunosc.

Daca va ocupati cu prezentari de orice fel, service auto, service computere sau sunteti un om de afaceri atunci orientati-va spre laptop! Daca nu va trebuie neaparat un laptop ci vreti doar sa fiti in "trend" ar trebui sa cunoasteti si dezavantajele:
- un laptop isi pierde din valoare in trei ani aproape 70%. Asta inseamna ca daca initial a costat 1500E dupa trei ani va valora 450E.
- daca poate fi facut vreun upgrade acesta va costa destul de mult. Uneori nici nu mai merita.
- placa video nu este performanta fiind onboard
- ecranul se poate sparge destul de usor.
- bateria va poate lasa si costa destul de mult. Daca nu este inlocuita notiunea de computer portabil dispare.
- componentele sunt mai putin performante decat cele pe care le poate avea un desktop.
- porturile sunt limitate asa ca prea multe auxiliare nu pot fi conectate.
- service-ul este mai greoi (lipsa componentelor originale). Un buton de tastatura sau o simpla clema va poate bloca o lunga perioada de timp.
- poate fi furat foarte usor.

Chiar daca am si un laptop VAIO aproape nou, 80% din timp lucrez pe desktop. Nu mi-e frica ca, cana de cafea sau de suc se va varsa pe tastatura, nu uzez decat o simpla tastatura multimedia, este performant, monitorul are o marime mai mare si - dupa anumite studii - e mai sanatos (daca nu esti femeie). Tinutul laptop-ului in poala (lap) poate avea repercursiuni asupra reproducerii la barbati. Amanunte aici.
Folosesc laptop-ul pentru backup-uri, anumite prezentari, service sau la un drum lung cu masina. In lucrul de zi cu zi desktop-ul este baza.
Acum ca, cunoasteti si dezavantajele puteti lua decizia corecta. Avantajele nu le-am mai enumarat fiind cunoscute: portabilitate si (astazi intr-o proportie din ce in ce mai mica) imagine.

Laptop sau Notebook?
Astazi se folosesc ambii termeni in paralel semnificand un computer portabil. In trecut diferenta exista. Laptop-ul avea caracteristicile apropiate de cele ale unui desktop, pe cand notebook-ul nu. Notebook-ul era mai usor, avea ecranul mai mic, CD-ROM-ul era extern si incapea in orice servieta.
Primul laptop aparea in Aprilie 1981 sub numele numea Osborne 1. Cantarea 10.7 Kg si costa 1795$.
Termenul "notebook" apare mult mai tarziu, in 1989. Primul notebook a fost un Compaq LTE 286. Avea dimensiunile (aproximative) unei coli A4 de unde si denumirea.
Laptop semnifica ceva mai serios, profesionist pe cand notebook-ul era perceput ca un minilaptop. Lucrurile au evoluat si astazi ambii termeni semnifica acelasi lucru.

Niciun comentariu: