Vizitati noul blog KRAFTWIN

Speed up your xp - Optimizare Desktop

Multi utilizatori folosesc desktop-ul ca pe un container general. Filme, poze, documente, pagini web, melodii, toate sunt stocate la gramada. Aparte de faptul ca poate fi destul de greu sa gasiti un anumit fisier, acest comportament poate cauza probleme legate de memorie, grafica, intarzieri in raspuns sau chiar blocaje.

Impreuna cu celelalte masuri pe care le puteti lua pentru marirea vitezei (articolele din meniu), eliberarea Desktop-ului de elemente are ca efect marirea a vitezei de lucru!

Fiecare element stocat pe Desktop consuma resurse. Daca aveti 40 de elemente pe Desktop care ocupa zeci de Gb este clar ca optimizarea XP-ului a fost ultima dumneavoastra grija!

Dar scurtaturile? Acestea nu sunt o mare problema daca nu depasesc un numar rezonabil (10-20)! Dar aveti nevoie chiar de toate? Exista scurtaturi pe care nu le-ati mai folosit de mult? Delete!

Cand lucrati la un proiect e de inteles sa stocati anumite fisiere pe Desktop, insa de ce ar ramane stocate fisiere pe care nu le-ati mai folosit de mult? Unora un desktop plin le sugereaza activitate, insa pierd din vedere faptul ca este o activitate neproductiva, dezorganizata. Fisierele inutile pot distrage atentia de la proiectul prezent!

Nu uitati ca uzual fisierele temporare sunt stocate pe aceeasi partitie cu cea a Windows-ului astfel incat daca nu mai aveti spatiu pe partitia respectiva anumite aplicatii vor functiona greoi sau chiar deloc! In cazul asta mutati toate fisierele din My Documents si Desktop pe alta partitie.

Va amintiti ce rapid functiona XP-ul la prima instalare? Atunci va amintiti si faptul ca Desktop-ul era gol! E adevarat ca nu numai din cauza asta rula rapid, insa este una dintre cauze!

E posibil sa aveti multe fisiere/foldere ascunse pe Desktop! Pentru a verifica cititi aici!

O alternativa pentru stocarea scurtaturilor este bara pentru lansare rapida adica bara Quick Launch! Daca nu este afisata click dreapta pe Taskbar si selectie Toolbars => Quick Launch.

O alta alternativa pentru stocarea fisierelor/scurtaturilor ar fi intr-un folder creat pe o alta partitie care are o scurtatura pe Desktop. Puteti sa numiti scurtatura creata chiar my_desktop!

Un avantaj al ultimei metode este ca la o eventuala reinstalare a Windows-ului tot ce ati fi stocat pe Desktop este salvat!

Puteti folosi si utilitarul Cleanup Wizard pentru a curata Desktop-ul! Pentru a-l deschide click dreapta pe Desktop selectie Properties apoi din cadrul tab-ului Desktop apasati butonul Customize Desktop … apoi din cadrul formei Desktop Items apasati butonul Clean Desktop Now!

Uneori rezultatele obtinute sunt usor vizibile! Veti observa cresterea vitezei in afisarea ferestrelor, meniurilor, meniului de Start, in Startup si in alte activitati curente. Aditional va sugerez citirea celorlalte articole din blog referitoare la optimizarea XP.

4 comentarii:

Florin 1950 spunea...

Hristos a Inviat!
O rugaminte...Cand intru pe Internet explorer se deschide o caseta unde scrie:Do you want to allow software such as ActiveX controls and plug-ins to run?
Cum scap de aceasta inscriptie?
Multumesc,
Florin_Buftea

DG Botez spunea...

Adevarat A Inviat!
Tools=>Internet Options=>tab Security=>buton Custom Level
Din cadrul sectiunii ActiveX controls and plug-ins seteaza Disable la Automatic prompting for ActiveX controls!
Vezi si la celelalte optiuni! Unde scrie Prompt vei fi intrebat!

Florin 1950 spunea...

E activat Disable...
Iertati...
Buna ziua!
Tot imi apare formula respectiva...
Cu respect,
Florin_Buftea

DG Botez spunea...

Disable si la Run ActiveX controls and plugin-ins!

De ce nu folosesti Firefox? E mai sigur si mai simplu! Ai scapat de batai de cap de acest gen!