Vizitati noul blog KRAFTWIN

Codec audio/video

Multi useri se lovesc de lipsa codec-urilor. Dar ce este un codec? Termenul se refera la un program capabil de comprimare/decomprimare a semnalelor digitale. Pentru a realiza cele doua operatii, fiecare program (codec) foloseste un algoritm propriu.

Popularul fisier MP3 este creat prin folosirea codec-ului MP3 care oficial se numeste MPEG-1 Audio Layer 3. Daca nu ati avea codec-ul respectiv instalat in computer nu ati putea asculta un asemenea fisier. Codec-ul MP3 foloseste un algoritm propriu de comprimare a unui fisier audio. Folosind acest algoritm un fisier Wav de cativa zeci de Mb poate fi redus la cativa Mb dupa conversie. Comprimarea duce si la pierderea calitatii. Prin urmare un fisier WAV (fisier necomprimat) ofera o auditie superioara unui fisier MP3.

Lucrurile se petrec la fel si in cazul codec-urilor video. Nu puteti viziona anumite filme deoarece nu aveti instalat programul (codec-ul) prin care acestea au fost produse. Un fisier AVI convertit in WMV (MPEG 4) va scadea in dimensiuni, insa va pierde in calitatea imaginii.

Diversele conversii se realizeaza prin programe speciale de conversie.
Pentru a gasi asemenea programe puteti efectua cautari pe Google folosind cuvintele cheie care va intereseaza.
Ex: AVI to WMV

Daca algoritmul folosit este performant calitatea fisierului are de suferit foarte putin, aproape imperceptibil. Ma refer, desigur, la echipamentele home folosite pentru redare.

Deoarece astazi se folosesc mai multe codecuri au fost construite pachete cu codec-uri pentru a nu fi nevoiti sa le instalam manual pe fiecare. Instalati un asemenea pachet (pack) pentru a scapa de grija codec-urilor.

Resurse pachete (pack) codec-uri:
http://www.free-codecs.com
Windows Essentials Media Codec Pack 1

ACE Mega CoDecS Pack 6.03

Alte resurse:
http://www.videohelp.com
http://www.audiotoolsfactory.com

Program prin intermediul caruia puteti vedea ce codec-uri sunt instalate in computer sau ce codec-uri va trebuiesc
GSPOT
VIZIONARE & AUDITIE placuta!

Un alt articol util care v-ar putea interesa este JPG, GIF, PNG sau TIF

Niciun comentariu: