Vizitati noul blog KRAFTWIN

Lively

Recent am instalat si rulat Lively, un produs beta a lui Google. Aplicatia Lively face parte din categoria "virtual world 3D" bazata pe browser. Conceptul nu este deloc nou, insa putem vorbi doar de cateva aplicatii cu adevarat functionale din aceasta categorie.
Pentru a putea rula Lively este necesar sa aveti un cont GMAIL si sa descarcati setup-ul aplicatiei apoi nu mai aveti atceva de facut decat sa va logati si sa intrati in lumea Lively.


Activati optiunea din figura daca rulati Lively de pe computerul propriu.

Interactiunea personajelor in Lively
- Pentru a putea interactiona cu ceilalti useri va trebui sa va alegeti un avatar.
- Avatarul este reprezentarea dumneavoastra 3D in lumea virtuala. Puteti fi femeie, barbat sau un animal. Numarul personajele pe care le puteti alege este, deocamdata, limitat la cateva.

- Printr-un click pe avatarul personal aveti acces la un alt meniu din care puteti selecta diverse animatii sau alte optiuni. Animatiile sunt diverse. Puteti casca de plictiseala, dansa, plange, rade, sari in sus de bucurie ...


- Comunicarea se efectueaza tastand in caseta de text din figura apoi apasarea tastei Enter.

Comenzile oferite pentru interactiunea cu un alt user pot fi vizualizate printr-un click dreapta pe un personaj.

Deplasarea in spatiu virtual
- Se realizeaza prin dublu click in punctul in care doresti sa te deplasezi.

- Prin conducerea avatarului cu mouse-ul (tineti cursorul pe avatar si miscati mouse-ul).

- Puteti folosi si scroll-ul mouse-ului precum si tastele sageata ale tastaturii.


Camerele in Lively
Dupa ce va creati o camera urmatoarea miscare va fi sa o si mobilati. Ceilalti useri vor puncta acest aspect asa ca o camera goala nu da prea bine.
Puteti selecta si alte camere sau un alt mobilier in afara de cele oferite implicit
.
Puteti selecta mobilierul dorit din lista, apoi il puteti muta si roti cum doriti in spatiu.

In meniul din dreapta gasi cateva butoane. Tineti cursorul deasupra acestora pentru afisarea unor descrieri ajutatoare.

Puteti vizita oricare dintre camerele afisate pe pagina principala.

Ar mai fi de subliniat si faptul ca in camera din Lively puteti stabili si un videoclip de pe Youtube sau o poza dintr-un album web Picasa.
Pentru accesul la mai multe obiecte apasati link-ul Calatog afisat pe pagina principala, click pe poza obiectului apoi click pe butonul Add to My Inventory. Dupa aceea puteti regasi obiectul respectiv in lista cu obiecte din camera.

O idee buna ar fi sa apelati la Help-ul sau la grupul de discutii al aplicatiei.


Cateva observatii
- Imposibilitatea de a sti cu cine interactionezi de fapt.

In Lively te poti da drept oricine si ceilalti trebuie sa te creada pe cuvant. Impedimentul acesta cred ca va conta enorm in evolutia Lively. E greu de crezut ca se vor inghesui prea multi sa socializeze in modul acesta. Folosind cateva intrebari inteligente poti ajunge la anumite concluzii privitoare la identitatea celuilalt insa nu poti baga mana in foc pentru acestea deoarece, daca celalalt doreste, ofera raspunsuri irelevante.
Astfel, poti discuta cu o pustoaica sau un pustan care se dau drept manageri cu experienta, poti discuta cu femei care sunt de fapt barbati si asa mai departe. Unii pot stabili un link (comanda se afla in meniul contextual al multor obiecte) catre site-ul personal (cum am facut eu) si lucrurile devin, intr-o anumita masura, mai clare.
- interactiunea se produce destul de greu datorita suspiciunii generale si a neintelegerii modului de interactionare. Astfel ca, puteti intra intr-o camera in care exista destul de multe persoane insa nu exista interactiune. Aplicatia este relativ noua la fel ca si experienta multor useri. Nu e de mirare ca poti intalni personaje virtuale care stau nemiscate (sau se leagana) chiar si o jumatate de ora. Exploreaza mediul virtual, incearca sa obtina informatie.

- unii useri va vor lua la bataie din senin. Utilitatea acestei functii imi scapa, recunosc. Report-ul userului respectiv nu va ajuta asa ca sunteti absolut singur. Miscati-va rapid, parasiti camera respectiva sau ripostati. Bineinteles ca puteti chiar si sa uitati de Lively.

- unii vor manifesta pentru dumneavoastra o tandrete speciala si va vor imbratisa. Unii programatorii Lively se pare ca sunt mai deosebiti, mai calzi. Nu cred ca fac parte din vreo secta. O alta functie fara vreo logica anume.
- nu puteti transmite mesaje instant
.

Concluzie
Fiind un fan declarat al realitatii virtuale ma intereseaza orice apare in domeniu. Lively nu este ceea ce astept eu si altii dar probabil ca nici nu trebuie sa fie. Asteptarile mele pe segmentul lumii virtuale sunt destul de mari, poate prea mari.
Pot spune numai ca Lively este interesant, merita incercat si atat.
Ruleaza destul de greu, partea de grafica poate fi imbunatatita iar optiunile oferite sunt putine. Lively iti lasa impresia ca nu este construit in asa fel incat sa promita extrem de multe pe viitor. Reprezinta mai mult o aplicatie creata pentru socializare elementara intr-un mediu virtual 3D destul de sarac.
Avand de-a face, insa, cu o versiune beta nu pot fi trase concluzii definitive.

Una peste alta este de remarcat aparitia acestei noi aplicatii online.

Niciun comentariu: