Vizitati noul blog KRAFTWIN

Specialisti IT de carton

Mi-am adus aminte recent ca acum cativa ani am cunoscut un tip intr-un depozit de componente. Existand cativa timpi morti ne-am luat la vorba fara sa-i spun ca sunt specialist IT. Mai jos incerc sa redau partea cea mai interesanta din conversatia pe care am avut-o.

- Cum instalezi Windows-urile?
- Parca nu stii: Next, Next, Next!
- Ok! Dar driverele?
- Daca le are le bag, daca nu, i-o bag p-aia cu "nu s-au facut inca" si gata!
- Pai ... si cum se descurca cu componentele?
- Asta era acu'? Treaba lui!
- Aha! Dar daca nu-i merge sunetul de la lipsa driver-ului? Ce-i faci?
- Il pun sa-si cumpere o placa de sunet, ce sa-i fac! De la mine ... ha ha ha!
- Ok, dar daca-i laptop?
- Bai, daca-i laptop e mai complicat insa p-aia ii rup cel mai tare si am grija sa ma viziteze des! Intelegi tu! Ii mai pacalesc ca are hardu' bad-uri, ca Ram-ul e defect si alte vrajeli, ca fraieru' scoate banu'!
- Aha, da' daca s-a busit Windows-ul si vrea reinstalare cu recuperarea datelor?
- Pai daca Windows-ul e busit nu-si mai recupereaza nimic! La revedere!
- Da! Si daca vrea devirusare cu salvarea datelor la un Windows inca functionabil?
- Hai ba ... ma lasi? Da' ce crezi ca stau dupa ei? "Nu se poate", "Format" si gata! Cateodata le mai dau si eu cate un troienel prin Mess ca sa ma mai viziteze! Ha ha ha!
- Super! Da' unde-ti iese cel mai mult?
- Frate, la desktop-uri! Ii pun sa-si cumpere placi video ca s-au invechit, Ram, le mai zic ca hardu' e pe duca si tot asa! Am avut cazuri in care i-am luat placa de baza si procesorul cu totul si le-am spus ca sunt defecte da' erau noi! Cel mai tare le faci pe fraiere! Alea pun botu'! Au si banu' pe ele, habar n-au si se si sperie repede! Piesele ii pun sa le cumpere tot de la mine!
- Da' cum iti dai seama ce tip de procesor merge pe o anumita placa de baza?
- Nu frate ca imi zice ala de la depozit!
- Dar daca are PCI Express sau SATA 1 sau 2?
- Ce sa fie? Bai, eu i-au cotetu' de-a gata de la baietii de la depozit!
- Aha! Pai atunci cum depanezi un computer daca nu stii ce are?
- Simplu frate! Il i-au in brate si ma duc cu el la baieti! Lasa ba, nu te ingriji ca nu-i mare scofala! Bai da' ce-mi place la gagici e ca le gasesc pozele, parolele cand, chipurile, le repar cotetu'! Care-i mai misto, pierd si io mai mult timp la service! Vin si maine, si poimaine, si tot asa poate "pacalesc" bunaciunea!
- Aha! Auzi, dar cum faci sa-i pacalesti ca esti specialist in computere? Asta chiar e tare!
- Bai, nu e mare inginerie! important e sa ai papagal si sa te plimbi cu un laptop dupa tine! Da bine! Vorbesti frumos, o cravata, mai bagi cate un cuvant "compatibil", "bios", "fan", "partitii" si d'astea, stii tu! Papagalu' face ochii mari si e pe spate ca gandacu'! Dupa aia e usor ca asculta tot ce-i zici!

Conversatia a mai decurs un timp insa cred ca este destul! Mi-a fost greu sa-mi pastrez rabdarea pana la capat insa de mult doream sa cunosc indeaproape categoria asta de intrusi in domeniul IT care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie! Pentru mine au fost o curiozitate intotdeauna!
Ulterior mi-a destainuit ca el, de fapt, este ... zidar! Interesant este ca astazi are o firmulita prin care deruleaza afaceri cu componente! Cum a putut derula individul asta vreo afacere intr-un domeniu (complex) total necunoscut pentru el, cum este posibil sa-i mai acorde cineva vreun credit si cum poate derula asemenea afaceri si astazi tinand cont de modul in care intelege el sa le faca?

5 comentarii:

Anonim spunea...

mi-e ca-i putin impinsa la extrem, dar stiu bine ca situatii asemanatoare exista :) Indivizi de-astia ar vinde si un cartof mascandu-l in savarina. Nasol ca ne cam strica reputatia tocmai celor care lucram in IT si nu ne batem joc asa de munca noastra...

DG Botez spunea...

Cristi, nu stiu cum este in Canada insa aici e prapad cu indivizii astia! Toti se "pricep" la computere! Toti neavenitii isi spun specialisti IT! La crearea situatiei existente a contribuit si educatia precara a user-ilor in domeniu! Cei care sunt la primul computer sunt victime sigure si pentru faptul ca trateaza computerul ca pe o combina audio sau un aparat foto si se incapataneaza sa-si cumpere singuri computer chiar daca nu stiu nici macar ce-i ala un hard!
Am o gramada de clienti care ma cauta dupa ce si-au cumparat unitatea si, cei mai multi, au de bagat destul de mult in aceasta ca sa faca fata cerintelor. Problema este ca ajunge sa-i coste mult prea mult toata afacerea.

Faptul ca multi posesori de laptop-uri doresc sa le fac upgrade la placa video spune destul.

In legatura cu articolul crede-ma ca mai sunt o gramada de aspecte pe care nu le-am mai relatat. Am prezentat numai cateva pentru ca user-ul sa-si faca o mica idee despre ce poate pati. Nu intotdeauna se intampla chiar asa insa cazurile sunt numeroase!

Anonim spunea...

:) Stiu ca mi-ai mai scris tu si altadata de "specialistii" din IT. E nasol, te cred. Citesc de-asemenea ca multi prin Ro se baga aiurea prin orice meserie, chiar daca nu se pricep. Ploua de ex cu falsi zugravi sau instalatori. Mai este deci de mirare cu IT-ul? :(

DG Botez spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
DG Botez spunea...

Ok! Inteleg faptul ca fiecare incearca sa mai scoata un ban, insa ma deranjeaza faptul ca se dau "specialisti"! O situatie asemanatoare a fost cea din zona mecanicii auto! Era sa parasesc lumea asta, impreuna cu familia, acum vreo cativa ani dupa ce mi-a fost reparata masina de un tip care se dadea mecanic auto! Noroc ca n-aveam viteza!
Sunt domenii complexe, necesita cunostinte profunde, nu e vorba sa schimbi bateria de la chiuveta.
Dar, dupa cum am mai spus, vina o poarta si userii. Dupa un timp in care vor cheltui cat nu face vor intelege ca domeniul nu e unul chiar asa simplist cum isi imaginau. Stiu ca, in timp, situatia se va regla.