Vizitati noul blog KRAFTWIN

BIOS

Multi useri au auzit de BIOS (deschidere/afisare, rescriere/ardere ... ) insa nu reusesc sa depisteze foarte clar despre ce este vorba. O sa incerc sa fiu cat mai explicit.
BIOS-UL (Basic Input/Output System) este un mic programel stocat intr-un cip (CMOS) aflat pe placa de baza. Acesta este rulat la fiecare pornire a computerului pentru a verifica si initializa componentele hardware de baza: RAM, Video, Procesor, HDD, FDD ... Daca constata vreo problema in timpul testului de diagnosticare produce bipuri sau afiseaza erorile pe ecran.

BIOS (figura 1)
BIOS (figura 2)
CMOS (figura 1)CMOS (figura 2)

Afisare BIOS
Imediat dupa pornirea computerului apasati de mai multe ori tasta Del sau tasta care este indicata pe ecran (F1, F2, F3, F4, F10, ESC ...).

Din BIOS puteti stabili parametri legati de: data, ora, sistem. Acesta afiseaza totodata si informatii hardware elementare.
Dupa efectuarea noii configurari salvati noua configurare (uzual prin prin apasarea tastei F10) apoi restartati computerul.
Daca exista o varianta de BIOS mai noua probabil ca veti dori sa o inlocuiti pe cea veche. Operatiunea se poate efectua printr-un intermediul unui proces de rescriere (ardere).

Nota:
- Cand computerul nu-si mai retine configurarile din BIOS schimbati bateria computerului.
- Setup-ul sistemului de operare tine cont de configurarea parametrilor din BIOS.

Niciun comentariu: