Vizitati noul blog KRAFTWIN

Autorun.inf si discurile din My Computer

Multe aplicatii periculoase modifica setarile de sistem sau adauga scripturi pentru a cauza probleme ca imposibilitatea deschiderii unui disc sau deschiderea disc-ului intr-un mod neobisnuit.

Unul dintre cele mai simple scripturi se realizeaza prin modificarea/crearea unui fisier autorun.inf pentru deschiderea discurilor. Acest fisier poate fi folosit si pentru rularea unui program la deschiderea discului. Din pacate, din ce in ce mai multe aplicatii periculoase tip Conficker se folosesc astazi de fisierul autorun.inf, folosit in trecut pentru crearea personalizata a CD-urilor.

Fiind un fisier de sistem, autorun.inf este ascuns deci va trebui sa reconfigurati sistemul astfel incat sa il puteti vizualiza. Puteti intelege cum se efectueaza aceasta operatie citind acest articol.

Windows XP nu asociaza fisiere autorun.inf discurilor. Prezenta unor asemenea fisiere inseamna, de cele mai multe ori, infectarea sistemului. Este indicat sa rulati un antivirus sau un antispyware.

De multe ori scriptul din autorun.inf deschide un program din aceeasi locatie. Puteti vizualiza continutul unui fisier autorun.inf in felul urmator:
- deschideti notepad.exe si trageti fisierul autorun.inf in editorul de text

Exemplu script autorun.inf:
[AutoRun]
open=d9c.bat
shell\open\Command=d9c.bat

In acest caz, in momentul in care veti incerca sa deschideti discul respectiv va rula programul
d9c.bat (virus) din aceeasi locatie.

Stergeti fisierul autorun.inf si programul (in acest caz d9c.bat) pe care acesta il deschide.

Daca, chiar si dupa aceste operatii, discul tot nu se deschide incercati redenumirea discului: click dreapta pe disc -> selectie
Properties, in caseta de text tastati un nume apoi apasati butoanele Apply si Ok.

Daca lucrurile nu s-au rezolvat nici in acest mod rulati un antispyware sau un antivirus si verificati aplicatiile care ruleaza in Startup.

Note:
- Puteti deschide
My computer in modul Explore prin folosirea combinatiei de taste Win+E. In acest mod veti putea vizualiza usor continutul discurilor.

- Fisierul autorun.inf poate rula si pe stick-urile USB, deci, daca ati folosit asemenea stick-uri verificati-le si pe acestea caci altfel riscati reinfectarea sistemului.

- Nu introduceti stick-uri USB straine in computer iar daca stick-ul USB pe care-l folositi a fost introdus intr-un computer strain verificati-l cu un antivirus inainte de a-l refolosi.

Mai multe despre securitate: Protectie user

Niciun comentariu: