Vizitati noul blog KRAFTWIN

URL scurtat - securitate redusa

Multi folosesc astazi URL-uri scurtate. Prin aplicarea unor simpli algoritmi si folosirea unor baze de date un URL (adresa web) poate fi scurtat. Nu este vreo mare descoperire, o gramada de site-uri oferind acest tip de serviciu.
Chiar daca folosirea acestor URL-uri scurtate aduce si avantaje, eu nu le agreez prea tare din cauza scaderii securitatii in navigare. Nu imi place sa navighez orbeste, urmarind un link care ma duce cine stie unde!
Situatia s-ar prezenta cam asa: "Intai click pe link si vezi tu dupa aia!". Bun! Atunci lasa ca te caut eu cand o fi cazul!

URL normal:
http://kraftwin.blogspot.com/2009/06/mcafee-siteadvisor-navigare-mai-sigura.html
Acelasi URL, insa scurtat:
http://tinyurl.com/m5jdql

Mi-am amintit de URL-urile scurtate citind articolul din Computerworld din care putem afla cum, din cauza unor hackeri care au spart serviciul de scurtare a URL-urilor Gligs (locul 4 in lume, pana la atac), milioane de useri au fost redirectionati spre un site strain.
URL-urile scurtate au luat amploare datorita site-ului
de micro-blogging Twitter. Daca trebuie sa te restrangi la un numar redus de 140 de caractere, cum e cazul lui Twitter, folosirea URL-urile scurte se justifica. In alta situatie, nu prea.

Oricum, daca vorbim despre securitate, URL-urile scurt
ate nu pot intra in nicio discutie. Acestea sunt folosite frecvent pentru phishing, trimiterea de spam sau navigarea spre alte site-uri periculoase. Multe site-uri de prestigiu interzic aceste link-uri ascunse si nu mai este nevoie decat de doua-trei mari scandaluri ca URL-urile scurtate sa devina istorie.

Pentru afisarea destinatiei corecte a unui asemenea URL scurtat, utilizatorii Firefox pot instala doua extensii utile:

- LongURL Mobile Expander
- Long URL Please

Niciun comentariu: