Vizitati noul blog KRAFTWIN

Ancheta lui Tolontan: jurnalist vs blogger

Recenta ancheta jurnalistica efectuata de Catalin Tolontan ma ajuta sa explic mai bine care este diferenta dintre un blogger si un jurnalist. Aparte de profesionalism, care poate exista si la bloggeri, exista ceva ce bloggerii nu au: suportul unei entitati financiare oficiale renumite. Fara acest suport, care in context s-ar traduce prin ziar, probabil ca Tolontan n-ar fi reusit mai nimic. Ambitia nu ajunge in cazul asta, caci fara suportul ziarului nu ai credibilitate, nu-ti acorda nimeni nicio atentie, nu-ti ofera nimeni informatii solide.

Ca simplu blogger, intr-un stat ca al nostru, nu poti spera sa poti efectua o ancheta serioasa. M-ar interesa sa aflu ce versiuni ale sistemelor de operare sunt instalate in ministere, cat s-a platit pe fiecare versiune, numele firmelor prin intermediul carora s-a achizionat tehnica IT, cate PC-uri au instalate sisteme de operare ilegale si cate componente s-au furat/schimbat din PC-urile noi. Acestea sunt lucruri care se pot depista usor. Nu mi-ar lua foarte mult timp. M-ar mai interesa sa stiu si cate ore pe zi este folosit PC-ul firmei pentru activitati personale in institutiile bugetare. Voi putea afla vreodata? Da! Cum sa nu! Dar nu in viata asta!

Pentru amuzament ar trebui sa cer, printr-un e-mail asemenea informatii. Unei primarii, unui minister ... Ca sa ne radem si mai tare as cere chiar si o intrevedere cu vreun sef de pe-acolo pentru a-i pune cateva intrebari. Cred ca risc sa fiu luat drept vreun idiot.

Bloggeri, neavand niciun suport oficial, nu au cum sa efectueze anchete de anvergura. Chiar si numai acest aspect desparte clar lucrurile. Institutiile oficiale si-au creat o sumedenie de bariere in calea informarii publicului. Regulamente interne intra in conflict cu Constitutia, cu legile in vigoare sau care, in cel mai bun caz, nu au niciun suport legal. Nu este simplu sa treci peste aceste bariere. Un simplu blogger nu are nicio sansa.

Cand lucrezi la un ziar renumit lucrurile se schimba. Ai spate, baietii sunt ceva mai atenti, mai cooperanti. Asta este! Aparte de orice alt aspect spatele este cel mai important! Fara acesta pierzi timpul.
Se vor schimba oare vreodata lucrurile? Vor avea si simplii bloggeri posibilitatea de a obtine informatii utile, diverse statistici, dand cateva telefoane? Probabil ca da, insa pana acolo e un drum foarte lung! Deocamdata ne lovim de lacate, refuzuri, bariere, de o paranoia a secretelor.
Intrebarea este: ce ancheta mai putea efectua bloggerul Tolontan fara suportul unui ziar important?

Niciun comentariu: