Vizitati noul blog KRAFTWIN

Prea devreme pentru Windows 7

Privesc din fundal avalansa de stiri privitoare la Windows 7. Majoritatea stirilor sunt pozitive, insa e vorba mai mult de un entuziasm specific aparitiei unui nou sistem de operare si de multa propaganda. Foarte multe redactii IT primesc copii Windows 7 free pentru a face, chipurile, un review obiectiv.
Sunt de acord cu faptul ca Windows XP este destul de vechi, insa acesta nu este un motiv pentru a fi inlocuit. Absolut deloc! Functioneaza foarte bine, isi face treaba, poate rula mii de aplicatii si necesita resurse foarte putine. De ce am inlocui o aplicatie care-si indeplineste sarcinile atat de bine?
Windows 7 este urmasul lui Vista, aspect care se poate observa destul de usor. Aparte de faptul ca este mai optimizat noul OS mosteneste si partile negative ale lui Vista. Necesarul de resurse este mare, in baza de drivere exista lipsuri, incompatibilitati cu numeroase aplicatii ...
Multi prezinta diverse facilitati noi cu care vine Windows 7. Aparte ca nu sunt chiar noi, acestea sunt, pentru marea majoritate a userilor, aproape inutile. Imi amintesc ca, recent, un user nu putea deschide Notepad deoarece nu l-a mai gasit in Start Menu. Tipul lucra de aproximativ doi ani intr- o institutie statala. Nu avea habar de click dreapta pe Desktop => New=> Text Document.
Aceasta este realitatea daca vorbim de userii simpli, majoritari. Citesc articole in care sunt prezentate tot felul de setari complexe pe care le poti realiza in Windows 7. So, pentru ce, pentru cine? Userul este interesat doar de cateva lucruri: jocuri, Internet, comunicare online si multimedia
la greu. Un comportament simplist, pragmatic!
Acum ani buni citisem un studiu din care reiesea faptul ca userii nu folosesc decat aproximativ 20% din functionalitatile Windows 98 SE. Dezarmant! Si era vorba de Windows 98 SE, un SO cu mult mai putine functionalitati!
Prin Windows 7 Microsoft incearca sa mai repare din greseala numita Vista. Nu-mi dau seama in ce masura va reusi. Aparte ca Windows 7 este mai rapid nu vad noutati importante pentru userul simplu.
Un alt aspect care-l va trage in jos pe Windows 7 este cel al jocurilor. Cele mai multe ruleaza numai pe Windows XP. Windows 7 suporta DirectX 11, o varianta superioara, capabila de noi functii performante, insa jocuri pentru acesta sunt putine. E prea devreme pentru Windows 7.
Am folosit Windows 7 din curiozitate. M-a surprins viteza de lucru, tinand cont ca vorbim de nucleul Vista. Dupa cateva sesiuni, sesizand totusi neajunsurile, m-am intors la Windows XP.
Probabil ca prin articolul asta navighez contra curentului entuziast, insa mai vorbim peste cateva luni, cand lucrurile se vor aseza mai bine.
Daca doriti sa rulati Windows 7 e mai avantajos sa achizitionati un PC nou cu Windows 7 preinstalat dacat sa cumparati separat sistemul de operare. Mai ales in cazul in care detineti un PC mai vechi de 1 an.
Sau, cel mai bine, ramaneti momentan la Windows XP si mai asteptati. Chiar nu e nicio graba!

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Sau, cel mai bine, ramaneti momentan la Windows XP si mai asteptati. Chiar nu e nicio graba!"

da, mai ales ca la noi Windows 7 Ultimate costa 1267 ron (emag), iar daca il iei din uk, il iei cu tot cu transport la ~860 ron (amazon)

ce pu*a mea, suntem o tara cu salar minim de nici 150 euro...