Vizitati noul blog KRAFTWIN

Protectie copii online

Odata cu penetrarea Internetului in fiecare casa capcanele online se inmultesc si se diversifica! Daca user-ul matur mai invata cum sa se fereasca, copii sunt lipsiti de orice forma de aparare.
A lasa astazi un copil singur in fata computerului e un risc pe care parintii ar trebui sa nu si-l asume. Conversatiile cu strainii, atragerea in diferite activitati imorale sau ilegale, influentarea negativa sau curiozitatea (fireasca la un copil) sunt motive intemeiate. Alta motiv de luat in considerare este partea tehnica, adica prabusirea Windows-ului care are ca efect pierderea datelor (fisiere, foldere, parole), timp pierdut si cateodata si bani datorita infestarii. Din aceste cauze parintii au o raspundere atunci cand copilul este online.
Nu este recomandata navigarea online a copiilor sub 11-12 ani.

Sfaturi generale pentru parinti:
- Antivirus si firewall obligatoriu (vezi articol).
- Instalati si configurati firewall-ul astfel incat acesta sa nu permita rularea spre/dinspre Internet a diverselor programe sau/si servicii.
- Computerul de la care navigheaza copilul nu trebuie sa fie intr-o camera separata ci la vedere, intr-o camera comuna, cea mai indicata fiind sufrageria.
- In primele zile asistati-i online pentru a-i familiariza cu regulile minimale.
- Nu instalati software interactiv (chat, IM, ...) iar daca o faceti incercati sa supravegheati activitatea.
- Creati un cont de user separat in XP, fara drepturi de administrator (vezi articol).
- Setati browser-ul astfel incat acesta sa-si descarce automat fisierele intr-un folder fara sa ceara acceptul.
- Incercati sa-i aflati toate parolele! Puteti instala, la nevoie, si o mica camera video bine plasata pentru supravegherea monitorului.
- Nu recomand folosirea camerei web! Daca aceasta totusi exista sa nu o activeze decat pentru prietenii apropiati iar acestia sa aiba la randul lor camera web deschisa pentru a sti cu cine vorbesc. Explicati-le ce nu trebuie sa faca in fata camerei web si sfatuiti-i sa va anunte daca au impresia ca ceva nu este in regula.
- Invatati-i sa nu raspunda diferitelor mesaje, email-uri, accesari de la necunoscuti.
- Daca isi creaza conturi la diferite retele sociale (MySpace, Hi5, Facebook) vor trebui sa-si creeze si un profil (date personale, poze...). Acesta nu trebuie sa il imparta decat numai cu persoane cunoscute. Faceti-va un alt profil in acelasi loc pentru a putea supraveghea activitatea din profilului copilului.
- Invatati-i sa nu ofere date personale sau despre familie! Pot fi intrebati cand raman singuri, unde se tin banii, cati locuiesc in casa, cand pleaca toti in concediu, ce numar de telefon au, adresa, numele ...
- Invatati-i sa nu vorbeasca cu necunoscuti si, in nici un caz, sa nu accepte intalniri cu acestia! Explicati-i ca multi dintre necunoscuti nu isi declina online adevarata identitate sau scopul real.
- Cautati-i cu Google sau cu motorul retelei sociale folosind cuvinte-cheie continand ID-ul, sau numarul de telefon, nume+prenume sau combinatii intre acestea.
- Daca isi face un blog, o pagina personala, supravegheati-o si pe aceasta.
- Incercati sa nu interziceti dur anumite activitati online ci discutati cu ei, faceti-i sa inteleaga riscurile. Fructul oprit va ramane intotdeauna ravnit. Explicati-le cum va pricepeti mai bine in ce constau pericolele. Prezentati-le partile pozitive ale Internet-ului.

Site-uri
Ca si pe alte segmente profitorii sunt la datorie asa ca nu luati de bun un site care se prezinta a fi pentru copii. Daca pe site sunt postate o gramada de reclame sau reclame prezentand produse care nu au nimic de-a face cu lumea copiilor fiti precaut. Am gasit site-uri pentru copii care din primul click m-au condus spre un site care vindea jocuri video. Acela ar intra pe lista neagra daca as lasa copilul online.
Alte site-uri atrag prin prezentarea diferitelor aplicatii prin care copilul ar fi in siguranta online. De regula fiti suspiciosi cand un site nu se prezinta corect prin adresa, contact, faq ci gasiti doar un screenshoot cu software-ul si un simplu buton cu "Download now" si, bineinteles, o reclama stralucioare in care puteti observa cum soft-ul lor apara copii din lumea intreaga.
Cautati cu Google referinte despre acel software folosind ca cuvinte-cheie numele soft-ului impreuna cu fake; bad; false ... Altele sunt si mai periculoase, caci redirectioneaza pagina automat spre un site de adulti.


Browser
- Configurati browser-ul astfel incat acesta sa retina istoria paginilor vizitate si cookies. In acest mod puteti verifica sesiunea online a copilului.
- Puteti folosi un browser pentru copil si altul pentru uz propriu (Internet Explorer si Firefox).
- Configurati nivelul de securitate maxim (Internet Explorer) sau dezactivarea tuturor scripturilor pentru continut (tab-ul Content din Firefox).

Internet Explorer
http://www.microsoft.com/protect/family/age/stages.mspx
http://www.microsoft.com/protect/family/age/11to14.mspx

Firefox
http://glubble.com
(plugin)

Site-uri copii
http://www.cartoonnetwork.ro/home/index.jsp
http://www.jetix.ro
http://kids.msfc.nasa.gov
http://www.ready.gov/kids/home.html
http://www.bbc.co.uk/cbeebies
http://kids.yahoo.com

Motoare Cautare - Copii (inclusiv setari)
http://www.askforkids.com
http://www.altavista.com/web/ffset?ref=/
http://search.yahoo.com/search/preferences

Software - Copii
http://www.imsafer.com/splash/mcafee
http://glubble.com

Educationale
http://encarta.msn.com/artcenter_/browse.html
http://ro.wikipedia.org

Resurse
http://www.wiredsafety.org

4 comentarii:

Anonim spunea...

E moral ???

Fiind de specialitate am observat ca fiul meu de 8 ani naviga pe internet pe site-uri nepotrivite si intra in discutii cu necunoscuti dubiosi pentru varsta lui!
A fost o surpriza neplacuta si un semnal de alarma !

Analizand problema am ajuns si la concluzia ca de fapt fiul nostru sta prea mult la calculator si intotdeauna cand ii cerem sa inchida, mai negociaza (te rog...5 numai minute... sa termin .. nu stiu ce... etc)

Atunci ne-a venit ideea sa facem un soft pentru monitorizare restrictionare activitate la computer si l-am facut !

Am instalat softul si l-am testat pe copilul nostru!

In prima etapa l-am monitorizat o perioada de timp si actionand cu diplomatie i-am aratat care sunt pericolele cu care s-ar putea intalni pe internet... practic noi anticipam ce s-ar putea intampla daca cumva ...
Niciodata nu l-am certat ca de ce faci aia ci faceam scenarii cu ce se poate intampla.
De exemplu daca observam ca are o discutie cu un necunoscut ii explicam la ce se expune asa ca in povestea Capra cu trei iezi... cand iedul cel mic avand incredere in lup i-a deschis usa.. Si ca el poate deschide usa lupului (necunoscutului de pe net) in viata lui ...
Daca am observat ca descarca soft si i-am spus ca niste oameni au muncit la un program dar din cauza ca cineva l-a piratat ei nu l-au mai putut vinde si nu si-au mai luat salariile si si-au pierdut slujba si au fost necajiti.
Cand am vazut ca lucrurile sunt pe fagasul cel bun am trecut la etapa a II-a si am stabilit cu copilul de comun acord cand are voie la computer si cat timp.
Am setat softul dupa program si nu ne mai rugam de el softul opreste computerul cum am stabilit !

Acum intrebarea este daca am procedat gresit ?
Nu prea suntem cu inima impacata si ne simtim putin vinovati in fata copilului nostru!

Practic l-am spionat pentru binele lui !
E oare moral ce am facut ?

Anonim spunea...

Nu cred ca ati procedat gresit deoarece copiii in inocenta lor nu pot face distinctie intre bine si rau si la varsta aceasta noi, adultii, trebuie sa luam decizii pentru ei. Internetul poate fi o mare sursa de informatii, inspiratie dar si un mare pericol pentru copii. Nu vad de ce ar fi imoral deoarece prin gestul d-voastra nu a-ti incalcat libertatea caci liberul arbitru poate fi folosit doar atunci cand exista o constiinta morala formata lucru care nu se realizeaza inca la varsta de 8 ani.
D-le D G Botez mi-a placut mult articolul d-voastra pe care il consider util pentru parinti si va cer permisiunea de a va cita pe siteul unei gradinite ca sfat pentru parinti. Astept raspunsul d-voastra.Multumesc

DG spunea...

@felis: Multumesc pentru apreciere.
Daca este site-ul unei gradinite nu este nicio problema (doar credit si comunicarea adresei paginii web).
Adresa de contact o gasiti pe coloana din mijloc a blogului la sectiunea Suport Tehnic Free.

In fond articolul este dedicat protectiei copiilor.
Parintii trebuie sa inteleaga pericolele care sunt pe Internet si faptul ca cea mai buna protectie nu poate veni decat de la ei.

Anonim spunea...

Ce soft ati facut ?
Monitor agent cumva?