Vizitati noul blog KRAFTWIN

Drivere pentru XP - intelegere intre corporatii?

Ce sa intelegem din faptul ca marii fabricanti de componente hardware ofera in prezent suport de drivere numai pentru Vista? Cel putin pentru componentele noi! De ce nu ar oferi pentru noile componente drivere pentru XP din moment ce acesta este principalul sistem de operare din lume? Nu este putin ciudat sa oferi suport numai pentru un sistem de operare care abia ocupa aproape 15 % din piata? Au ei insisi interesul de a descuraja vanzarea noilor componente prin lipsa suportului de drivere pentru XP? Suna ilogic! Atunci ce sa fie? Un acord secret intre Microsoft si acestia pentru a baga Vista pe gat tuturor? Da, acum ar parea mai rational comportamentul fabricantilor de componente! Ar fi legal un asemenea agreement secret? Nu cred! De moral nici nu se mai pune problema!

Net-ul este plin de plangeri venite din partea utilizatorilor casnici dar si din partea firmelor. Daca prima categorie se descurca cum poate injurand in dreapta si in stanga, cea de a doua categorie se confrunta cu probleme serioase. Zilele trecute citeam despre un scandal facut de o firma referitor la drivere si XP! Despre ce era vorba: firma facuse investitii serioase in infrastructura hardware si software si comandase un soft specializat care era folosit de catre firma. Acesta fusese creat pentru XP (vara lui 2006) si costase aproximativ 70000 de dolari. Computerele (vreo 200) fusesera de top in 2006 insa departe de a sustine Vista! Problema era ca aveau nevoie de upgrade (pe partea video) la computere si de imprimante noi, insa cand au vrut sa le achizitioneze au descoperit ca fabricantii nu ofereau drivere pentru XP. Trecerea la Vista era imposibila din punct de vedere financiar: hardware + software nou, un soft specializat nou. Practic ori ramaneau la ce aveau facand upgrade-uri doar la memorie si harddisc ori inchideau pravalia!
E corect sa te comporti in halul asta cu firmele de la care iti iei banii? Nu mai intreb de simplul user pe care nu-l intreaba nimeni nimic in afara de contul card-ului! La 2-3 ani (chiar si acum) dupa aparitia XP-ului gaseai lejer drivere pentru Windows 98SE! Situatia era normala fata de cea de astazi! Microsoft devine din ce in ce mai agresiv in lupta disperata de a-si vinde noul sistem de operare. Cred ca nu a existat sistem de operare mai injurat decat acesta (Vista) si am asistat la nasterea celor mai importante pana acum plecand de la Windows 3.0!

Sfat:
- Daca vreti sa folositi in continuare XP-ul cand cumparati componente noi intrebati de driverele pentru XP ale acestora! Unele au drivere altele nu, asa ca e mai bine sa intrebati inainte sa dati banii!
- Pentru cei care isi cumpara laptop-uri noi si vor sa foloseasca XP-ul ca sistem de operare atentie la componente! Interesati-va ce componente include laptop-ul respectiv si (daca nu exista pe CD-ul de instalare si drivere pentru XP) cautati driverele respective pe Internet, la firma producatoare. Asta ca sa fiti ferit de niscaiva neplacute surprize dupa ce ati cheltuit o gramada de bani si nu mai aveti de ales!

Aditional puteti citi si articolul "Cum cumperi un computer".

Niciun comentariu: