Vizitati noul blog KRAFTWIN

Monitorizarea - Lupta dintre sef si angajat

Se vorbeste din ce in ce mai mult de razboiul sef-angajat referitor la monitorizare! Angajatii sunt nemultumiti de prezenta restrictiilor de tot felul, iar sefii se plang ca angajatii pierd prea mult timp cu activitatile personale. Aproape in fiecare zi explodeaza un asemenea conflict la noi sau aiurea. Forumurile sunt pline de angajati nemultumiti, insa si de administratori de retea care nu stiu cum sa mai opreasca accesul spre diverse aplicatii. In toata lupta asta abuzurile se petrec frecvent de ambele parti. Sefii restrictioneaza absolut tot ca sa scape de dureri de cap, iar angajatii, acolo unde nu sunt prea multe restrictii, ajung sa uite motivul real al prezentei la servici.

Dar de fapt care este abordarea corecta? Care sunt solutiile echilibrate in disputa asta? Multe conflicte apar in urma neinformarii, nepriceperii sau abuzului.


Firma

Practica corecta este ca odata ajuns la servici, angajatul sa-si lase treburile personale la poarta firmei, acestea putand fi rezolvate prin intermediul telefonului mobil personal. Fara IM, fara retele sociale, fara jocuri, fara e-mail-uri personale, fara retelele P2P, fara descarcari neautorizate.

Din pacate angajatii dezvolta un fals simt al proprietatii asupra tehnicii pe care o folosesc cotidian la firma. Acelasi fenomen are loc si in cazul telefonului oferit de catre firma sau a masinii, cand este cazul. Angajatii trebuie sa fie constienti intotdeauna ca folosesc un bun care nu le apartine ci este proprietatea firmei.

In timpul petrecut la firma tot ce tastezi, vizualizezi, comunici, stochezi, vizitezi online poate fi monitorizat. Timpul acela l-ai vandut firmei si trebuie sa-l petreci in interesul acesteia.

Spatiul in care iti desfasori activitatea este considerat loc public asa ca nu se poate invoca intimitatea.

Prin intermediul IM, e-mail-ului, diverselor aplicatii pot patrunde virusi, spyware care pot pune in pericol integritatea si securitatea datelor firmei.

Totodata in cazul in care un angajat produce o dauna unui tert prin folosirea computerului din firma si aceasta poate fi chemata in instanta.

Ok! Pana aici ar fi in regula! Problema apare atunci cand seful incepe sa-si depaseasca atributiile si invadeaza viata privata a angajatului. Restrictiile software sunt exagerate iar monitorizarea depaseste limitele, daca nu legale, macar ale bunului simt.


Angajatul

O stire Rompres arata ca
"Lantul german de supermarketuri Lidl a fost acuzat ca foloseste metode Stasi pentru a-si spiona angajatii si colecta detalii intime despre vietile personale ale acestora, precum cele despre relatiile amoroase, conturile bancare sau frecventa pauzelor de toaleta." …
"Un alt raport, redactat la un magazin Lidl din Cehia, dezvaluie ca angajatele nu au voie sa mearga la toaleta pe perioada turelor. Exceptii de la regula se fac doar atunci când acestea sunt în perioada menstruatiei. Potrivit Stern, angajatele aflate în aceasta situatie trebuie sa poarte o bentita, 'vizibila de la distanta'."
Asemenea metode amintesc de vremuri de mult apuse care nu mai pot fi imaginate astazi! Cum mai putem vorbi de civilizatie daca obligam femeile sa poarte un semn distinctiv cand sunt in perioada menstruatiei? Poate si un alt semn cand sunt fertile full si un altul cand sunt mai putin fertile! Pe culori! Am ajunge ca Tarzan si Jane insa cu mobil si laptop!

Un alt aspect de care trebuie sa tina cont femeile este ca cei mai multi administratori de retea sunt barbati. Nu trebuie sa ne miram ca tintele preferate pentru monitorizare sunt femeile. Au fost cazuri in care unii administratori de retea au dat dovada de o latura voyeur-ista dezvoltata, monitorizand chiar mai mult decat trebuie angajatele. Prin interceptarea mesajelor si e-mail-urilor private ale acestora acestia puteau teoretic trece la santajul sexual sau financiar. Au existat cazuri (aproximativ 30%) in care femei maritate chiar avea o idila, iar administratorul a interceptat mesajele incriminante. E usor de prevazut urmarea!

Cum esti monitorizat?
Pot fi folosite trei metode principale: telefon, video, computerul la care lucrezi. In computer sunt instalate soft-uri specifice, in special, keylogger-e.
Uneori firmele folosesc si momeli: un angajat, coleg de birou, care are de fapt rolul de supraveghetor (turnator, cartita). Daca lucrati cu publicul uneori un client poate fi de fapt un om trimis chiar de firma sa vada cum interactionati cu clientii. Tehnica Mystery Shopping (Cumparatorul Misterios) nu este deloc noua insa recent a fost descoperita si aplicata si la noi. Amanunte aici.

Se estimeaza ca aproximativ 77% din companiile americane monitorizeaza activitatea online, 35% folosesc keylogger, 55% citesc e-mail-urile angajatilor iar in 50% dintre cazuri sunt controlate fisierele stocate in computer.

In prezent se lucreaza la dispozitive capabile de a capta si interpreta informatii biometrice. Citind acest articol din Times puteti observa care este tendinta in domeniul spy software.

Nu mai este mult pana la implantul microcipurilor. Acestea exista deja insa societatile nu sunt inca pregatite. Mai multe amanunte aici.

Viitorul va aduce noi dispozitive electronice care vor putea monitoriza pana si gandurile unei persoane. Legiuitorii trebuie sa fie pregatiti si sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologica pentru a putea ocoli viitoarele conflicte. E de la sine inteles ca marile companii se vor inghesui sa le foloseasca, insa cineva trebuie sa pastreze echilibrul.

Pentru problemele personale puteti folosi propriul telefon mobil care poate avea si acces Internet. Un telefon mobil performant va poate oferi si navigare online si acces e-mail. Daca doriti sa folositi IM fara instalare cititi articolul acesta.

Toate lumea este la curent cu faptul ca astazi poti indentifica pozitia in spatiu al unui telefon mobil.


Aspecte legale

Supravegherea telefonului personal sau a e-mail-ului personal poate intra in conflict cu legea.

Pentru ca firma sa fie acoperita legal aceasta va va pune, probabil, sa semnati un act in care sunteti de acord cu monitorizarea activitatii desfasurate pe computerul firmei si, posibil, monitorizarea convorbirilor efectuate de pe telefoanele firmei.

Firmele mai trebuie sa fie constiente ca oricat s-ar lega de anumite chichite legale pentru a intari monitorizarea exista o limita peste care nu pot trece, cea impusa de Constitutie. Peste toate legile se afla Constitutia care poate fi invocata intr-o eventuala plangere.

Un alt aspect important este acela ca, in cazul supravegherii video a angajatului, firma trebuie sa aiba mare grija ce face cu rezultatele video obtinute. Publicarea sau folosirea imaginilor unei persoane fara acordul acesteia nu este legala. Totodata inregistrarea audio nu este permisa decat in conditiile legii. Daca camera video are incorporat microfon si acesta este deschis puteti avea probleme serioase. Monitorizarea video nu se supune aceluiasi regim ca cel al monitorizarii audio.

Teoretic, exista o lege care pedepseste violarea secretului corespondentei, insa lucrurile nu sunt asa simple cum par. Judecatorii nu stapanesc prea bine domeniul Internet iar legile existente din domeniu nu sunt foarte clare.

Daca sunteti interesat de informatii privitoare la legislatia aplicata in mediul online va sugerez sa vizitati blog-ului cunoscutului jurist Bogdan Manolea care va poate clarifica diversele nelamuriri. Unele dintre aspectele legale prezentate in acest articol sunt culese de pe blogul sau.


Concluzie

Ce mai trebuie sa stiti este faptul ca tehnic este posibil sa treci peste toate aceste restrictii. Mai devreme sau mai tarziu metodele pentru contracararea restrictiilor vor fi cunoscute pe scara larga. Pana si dispozitivele electronice de monitorizare pot fi pacalite.
Putin dupa prezentarea unui nou dispozitiv sau aplicatie pentru monitorizare apare si antidotul.
Concluzia este ca, oricata tehnologie avansata ar fi pusa in joc, pana la urma nu ramane valabila decat relatia de incredere sef-angajat, calitatea persoanelor.
Atata timp cat seful va cauta noi metode pentru a monitoriza angajatul acesta va cauta noi metode pentru a-l pacali. E o logica fireasca, simpla.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Personal am avut "placerea" sa lucrez cu o astfel de firma, am avut restrictii in afara programului, simplu "nu ai voie sa ai proiecte personale pentru ca in timpul lucrului te vei gandi la ele".

Aiurea, mi-am dat demisia. Consider ca ambele parti trebuie sa ofere respect si vor merge lucrurile foarte bine

DG Botez spunea...

Ai dreptate! Unde nu exista respect de ambele parti se alege praful mai devreme sau mai tarziu!

Roxana Costea spunea...

misto scris articolul, putine bloguri mai intalnesti unde autorii chiar se documenteaza si dau sugestii cu trimitere la alte site-uri utile. E un articol de referinta, as zice. Pentru cei ce au interes deosebit fara de legislatie, pot cauta bine-mersi pe google. Te laud ca sa te motivez :) bravo.
in ceea ce priveste parere mea cu privire la tema discutata, sunt de parere ca restrictiile si spionajele nu-si au rostul. Angajatului trebuie sa i se spune de la inceput ce interzice politica firmei. Nu respecta, este sanctionat fara suparare, sau concediat. Ca un sef sa se transforme in gardian, spion etc este pierdere totala de timp si energie si bani ai firmei. Si pana la urma eu, mi-as lasa angajatii sa faca ce vor cu messengere si etc (in afara de rularea programelor ce ameninta securitatea datelor firmei) atata timp cat au randament. Daca dau randament in 3 ore cat dau altii in 8 jos palaria. Pot sa vina la munca doar 3 ore pe zi si platiti cat pentru 8.

DG Botez spunea...

Rox: multumesc pentru apreciere si sper ca vei mai trece pe aici!
E destul de greu sa gasesti echilibrul intre cele doua parti. Ai observat ca am incercat sa fiu impartial in prezentare si am ocolit sa-mi prezint parerea personala. Fiecare tabara are propriile argumente.
Daca intalnesti o persoana care in 3 ore face cat altii in 8 inseamna ca e foarte capabila si probabil ca va reusi sa treaca peste multe dintre restrictii. Insa aceia sunt putini! Pe de alta parte daca seful este capabil, echilibrat, va sti cum sa se comporte cu angajatii ca lucrurile sa mearga bine si pentru el si pentru angajati.

Roxana Costea spunea...

In primul rand imi cer scuze pentru greselile facute in commentul de mai sus, de obicei sunt stricta la redactarea unui text. Dar era 7 a.m., fiti intelegatori:) si mai tastam si pe neve de la laptop cu tastele astea mici-mici.
In al doilea rand, o sa revin cu siguranta. Te bag la rss, asa ca o sa te pandesc sa scrii articole bune mereu ca sa sar cu commentu' :)

DG Botez spunea...

Nu-ti mai fa atatea probleme in legatura greselile din comment! Important este ca ti-ai spus parerea. Toti mai gresim!
Incerc sa ofer informatie obiectiva si de calitate!
Esti binevenita oricand!