Vizitati noul blog KRAFTWIN

Politica de comentarii (Comment policy)

Aparitia comentariilor ca optiune pe Internet este relativ recenta, avand numai cativa ani. Initial n-au existat reguli foarte multe. Orice comentariu era permis si binevenit. Simplu fapt ca se crea un anumit dialog intre autor si cititori producea entuziasm. Se nasteau dezbateri, se schimbau idei. La inceput a fost bine! Insa aceasta perioada de aur, ca orice lucru bun, nu avea sa dureze prea mult.

Astazi lucrurile au degenerat, comentariile imbracand din ce in ce mai multe forme. Datorita evolutiei negative a comentariilor, tot mai multi bloggeri si-au dat seama ca a sosit timpul pentru introducerea unor filtre si si-au creat si afisat la loc vizibil politica de comentarii (comment policy). Se activeaza moderarea ca prima masura, astfel incat comentatorul rau intentionat sa fie instiintat ca aberatiile sale vor ramane inutile. Politica comentariilor, atunci cand exista, trebuie afisata intr-un loc vizibil, bine plasat.

Unii sunt contra unei asemenea politici, insa incepe sa nu mai conteze in contextul actual. Administratorii blogurilor au dreptul sa decida ce comentarii vor fi publicate. Prezenta intr-un loc vizibil a unei politici de comentariu are ca efect abandonarea oricaror intentii neadecvate. A sti ca vorbesti singur, degeaba nu poate fi chiar placut decat in anumite cazuri clinice mai grave.

Consider ca pentru a fi publicat un comentariu trebui sa intruneasca cateva cerinte:

Sa fie pe subiect, nu off-topic
  • Poate ca unii, dupa citirea unui articol avand ca subiect eliberarea desktop-ului de elemente, simt nevoia sa posteze un comentariu gen: "Eu am fost la mare si mi-a placut!". Indivizilor de acest gen le urez multa sanatate (de care au atata nevoie) si adio!
Cand exista o critica aceasta sa fie argumentata
  • Nu poti comenta critic un articol afirmand doar ca emite ceva eronat si atat. Cum ar suna un comentariu: "Ba, eu cred ca bati campii! Pa!"! N-ar intelege nimeni nimic, nici eu, nici cititorii deci este total inutil.
Sa intruneasca cerinte gramaticale macar la nivel elementar
  • "Eu cand miam instalat windowsul lam instalat beton. Nu cred ca mai am ce invata da am trecut asa paici sa vad daca e in regula! Tineo asa!". Mai e ceva de comentat?
Comentariile sa nu fie axate exclusiv pe latura gramaticala
  • Daca in exemplul de mai sus sustineam ca, comentariul agramat nu va fi admis spre publicare, acum trebuie sa reamintesc de extrema cealalta in care unii nu comenteaza altceva decat greseli gramaticale. Totusi, nu ne aflam la Academie sau la vreun Institut lingvistic asa ca nu are sens sa sarim calul. Comentariile pot deveni foarte vii, ideile se succed vertiginos astfel incat o virgula uitata, intr-un asemenea context, nu reprezinta nicio nenorocire. Daca sunteti un expert gramatical si altceva decat observatii gramaticale nu stiti sa faceti, nu cred ca vreau sa va retin prea mult. Aveti atata treaba ...
Sa nu fie obraznic, necivilizat
  • Eu cred ca esti un papagal mancatias sa moara mama! Impuscate distrusule!". Supertare, insa back to cage little monkey!
Sa nu-i atace fara argumente pe ceilalti comentatori

Sa nu fie spam

Sa nu aiba tenta extremista de orice natura

Spatiul comentariilor sa nu fie transformat in teatru de razboi
  • E posibil ca, unii useri sa inceapa un razboi nu cu autorul ci intre ei. Pentru atacuri axista blogurile personale, forumuri, YM sau, daca nu mai exista alte solutii, dupa un bloc, undeva.
Sa nu fie foarte lung
  • Poate ca unii vor sa posteze un articol drept comentariu. Daca doresc sa scrie un articol e Ok, insa nu in spatiul rezervat comentariilor! E simplu, nu? Daca nu au unde-l publica iar articolul este original si bine documentat sa ma contacteze. Nu exclud nicio colabolare utila.
Sa nu promoveze produse sau servicii care n-au legatura cu subiectul
  • Spatiul rezervat comentariilor nu este spatiu de reclama. Stiu ca unii mai fac inca confuzia asta de aceea reamintesc.
Comentarii gresite
As mai aminti aici de comentariile critice care sunt pe subiect insa tehnic sunt gresite, caz in care comentatorul nu prea stapaneste subiectul. Este un caz aparte de care se lovesc, in special, blogurile de nisa cum este acesta. Multi copii sau simpli useri incearca sa comenteze critic pe bloguri de IT avand oarecare cunostinte disparate culese de pe diverse forumuri sau alte resurse web insa neintelegand global subiectul. Sunt usor depistati ca urechisti si, personal, nu pierd timpul.
Ofer asistenta gratuita pe blog, am ajutat multi useri cand mi-au cerut ajutorul, sunt un tip deschis, insa asta nu inseamna ca ma voi pierde in polemici ieftine, absurde!
Unii bloggeri intra in hora, altii (din ce in ce mai multi) aleg sa nu-si consume timpul cu genul acesta de garbage. E cunoscut faptul ca in Romania, 8 din 10 persoane sustin ca se pricep la computere, sunt "specialisti". E o tara unicat asa ca e lesne de inteles de ce e indicat sa filtrezi atent.

Comentariile de dragul traficului
Sunt binecunoscute, de neocolit. Algoritmul creat de Google a nascut fenomenul asta asa ca nu este nimic de facut. Atata timp cat algoritmul o cere si doresti mai mult trafic comenteaza cat mai mult, unde trebuie! De multe ori m-am intrebat ce s-ar intampla cu multe bloguri daca algoritmul ar fi modificat in asa fel incat linkback-ul nu ar mai fi valorizat, ar fi nul.

Final
La final reamintesc faptul ca sunt un tip deschis si ca imi place dialogul si critica constructiva, argumentata. Nu sunt nici pe departe un narcisist si de multe ori am impresia ca puteam sa fac mai bine tot ce-am facut, ca nu am facut tot ce trebuia. Cartea pe care am scris-o in 2003 a fost refacuta de 8 ori pana a fost publicata! Tot modificam, adaugam, in conditiile in care toata lumea imi spunea sa ma opresc ca este in regula. Am simtul autocritic bine dezvoltat. Oricand doriti sa faceti un comentariu sunteti binevenit/a. Totodata daca aveti nevoie de vreun sfat in domeniu va stau la dispozitie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

FOARTE bun textul! Din pacate insa, multi le stiu, dar nu le aplica. Daca-mi permiti, as mai descrie situatii recente, pe care le-am constientizat pe la mine:

- critica subiectul, nu autorul. E inca extrem de greu la romani sa gasesc subiect discutat ce nu aluneca IMEDIAT in atac la persoana.
- cand folosesti pseudonim, cauta sa nu incepi sa analizezi persoana celuilalt, daca cel din urma are nume si identitate clare. Arata lipsa de coloana vertebrala din partea primului.
- nu poti avea pretentia publicarii unui comentariu cumsecade, dupa ce ai pus unul exact la antipod, cu insulte si calomnii gratuite.
- sunt prea multe discutii ce sfarsesc rau din pricina lipsei de LOGICA (a folosirii, voluntare sau nu, a sofismelor). Cine nu sta bine la capitolul "logica", sa-si umple mai intai aceste lacune, inainte de a se imbarca in "lupte" conversationale.
- SPAM-ul nu este ce nu-i place unuia sa auda. Se pot desigur incadra acele comentarii la alt capitol, dar prea multi abuzeaza de notiunea de SPAM cand nu e cazul.
- prea multi se reped, din primul comentariu pe un blog, sa-si spuna PAREREA lor referitor la PERSOANA celuilalt, fara ca de fapt sa-i intrebe sau sa le-o ceara nimeni.

DG spunea...

Sunt sigur ca nu am putut cuprinde intreaga paleta de situatii si ca mai pot exista si altele. Adaugirile tale sunt binevenite si corecte.
E adevarat ca de multe ori se pleaca de la o confruntare de idei si se ajunge la atacuri la persoana ceea ce nu este firesc.
Si faptul ca multi se baga in seama cand nu e cazul e adevarat.
Mai poate exista si situatia in care cel atacat isi cheama intaririle din lista YM pentru sustinere. Atat stie, asta e! Comportamentul acesta poate fi catalogat ca pueril si ignorat integral.