Vizitati noul blog KRAFTWIN

Cum imi protejez datele personale

Toti avem date stocate in computer, date care am dori sa ramana numai acolo, nu sa devina publice pe Internet. Unii au grija si isi iau masuri de protectie. Altii, din nestiinta sau delasare, nu se protejeaza si se expun riscului. A nu te proteja pe Internet astazi este ca si cum ti-ai lasa noua masina sport deschisa si cu cheile in contact intr-un cartier rau famat. Problema nu se pune daca o s-o patesti, ci in cat timp.
Cand vorbim despre date ne referim, fireste, si la poze si filme personale. Acestea pot fi extrem de delicate. Multi sunt socati si indignati cand pozele sau filmele private pe care le aveau stocate pe hard disk au aparut pe Internet. Nu vreti sa ajungeti intr-o asemenea situatie, va asigur! Educatia in domeniul protectiei datelor a devenit obligatorie astazi. Nu mai este deloc optionala.
Pentru cei care nu stiu, datele (inclusiv filmele si pozele), sunt stocate pe hard disk, o componenta hardware localizata in interiorul carcasei.


Cum ajung pozele mele pe Internet fara stiinta mea?
1. Un tert a avut acces la computer. Un prieten, o cunostinta, o ruda. Aceasta poate copia date pe o discheta, pe un CD sau pe simplu Stick USB, sau folosi Internet-ul pentru a le trimite intr-o locatie online. E simplu!
2. Computerul a fost dus la service si acolo s-a efectuat copierea datelor.
3. Ati vandut computerul insa nu ati sters deloc sau corect datele, sau ati uitat sa goliti Recycle Bin.
4. V-ati logat de pe un alt computer iar proprietarul computerului respectiv v-a aflat parola. Cazul acesta este specific Internet Cafe-urilor care folosesc keylogger-e, dar nu numai. Avand acces in contul dumneavoastra de e-mail a putut avea acces la datele trimise sau receptionate prin respectivul cont de e-mail.
- Nu va logati in contul de e-mail privat decat numai de pe computerul propriu.
- Daca sunteti nevoit/a sa va logati de pe un computer strain stergeti cookies-urile.


Ok! Cum scap de durerea de cap?
Cea mai comoda solutie este ca sa nu stocati deloc datele foarte importante pe hard disk, ci pe un Stick USB. Acum acestea au capacitati mari de stocare, deci puteti stoca lejer si filme. Memoriile Flash vor deveni suportul preferat pentru stocarea datelor. Toata problema este sa aveti grija cum manipulati Stick-ul USB pentru a nu fi furat sau a nu-l pierde.






Daca doriti securitate marita, puteti cripta datele stocate pe Stick!



Doriti sa fiti siguri ca datele nu vor fi recuperate de pe vechiul hard disk?


Nu e de ajuns? Continuati ...



Constructie hard disk
Hard disk-ul este unica componenta arhaica care a mai ramas de inlocuit intr-un computer. Construita din piese in miscare, aceasta nu poate fi nici foarte rapida, nici foarte sigura. Zilele acestei componente sunt numarate. In clipul de mai jos puteti observa constructia acesteia. Datele sunt stocate electromagnetic pe platanul din videoclip.




Telefonul Mobil
Este indicat sa aveti grija si de acesta. Poze, filme se gasesc si pe card-ul acestuia. Daca card-ul este introdus intr-un alt telefon datele pot fi copiate cu usurinta.


Final
Care este concluzia? Uitati de hard disk cand doriti sa stocati date confidentiale. Memoria Flash este ceea cea mai sigura! Personal de mult imi stochez datele importante pe Stick-uri.
Daca doriti sa nu ajungeti in situatia de a va vedea datele confidentiale expuse undeva in Internet, incercati sa intelegeti ca sunteti singura persoana care aveti responsabilitatea protectiei propriilor date. Legile Internet-ului sunt dure, nu iarta si nu au scrupule. Uneori pot fi distruse chiar destine. O poza delicata sau compromitatoare poate declansa reactii in lant, incontrolabile. Nu degeaba se spune ca "O poza face cat o mie de cuvinte"! Dar mai multe?

Niciun comentariu: