Vizitati noul blog KRAFTWIN

Un politician belgian si un barman-blogger

Nu este prima oara cand politicienii sau persoanele publice intra in conflict cu blogosfera. In ultimii doi ani s-au petrecut mai multe cazuri. In mare parte acestea au fost castigate de blogosfera. Am mai spus-o: bloggerii nu au statut de ziaristi, blogul nu este ziar. Blogul este o platforma virtuala folosita pentru expunerea opiniilor personale.

In povestea de fata (via techdirt) este vorba de un ministru belgian care chefuieste putin intr-un bar din New York. Barmanita care l-a servit povesteste pe blogul personal patania. Ministrul respectiv da un telefon sefului acesteia si aceasta este data afara! Nu se multumeste insa cu atat si mai are o idee nastrusnica: declara ca blogging-ul este un fenomen periculos. Un motiv bun de care se foloseste un alt blogger pentru a-l ironiza printr-un banner. Se pare ca a aparut imediat si o aplicatie Facebook pe aceeasi tema (vezi in comentariile blogului).

Cred ca daca distinsul politician se gandea de doua ori inainte de a da respectivul telefon era mult mai castigat. E clar ca ce a urmat i-a depasit cu mult asteptarile.

Multi nu stiu prea multe despre blogosfera si tind sa o subestimeze. In zilele noastre asemenea abordare te poate costa scump.

In multe cazuri nu conteaza neaparat notorietatea blogerului. Daca stirea este adevarata si "grea" poate fi postata si de catre un pusti de 16 ani caci va fi preluata imediat de catre altii, se va transmite rapid. Deci, a te baza pe faptul ca bloggerul respectiv este prea neinsemnat pentru a fi luat in considerare este un rationament gresit.

Exemplu: lansez o stire (reala) despre o persoana publica si o raspandesc prin retelele la care sunt parte, las link-ul la cateva bloguri, ziare si reviste online apoi o lansez pe Twitter. Chiar si numai aceste cateva miscari ajung pentru ca, in 24 de ore, stirea respectiva sa fie citita de sute, poate chiar mii de persoane. Nici nu trebuie sa fie citita de toata planeta ci doar de cine trebuie.

Daca stirea este prea importanta o pot pasa chiar unui reputat blog strain spre publicare. Exista o gramada de asemenea bloguri care de-abia asteapta asa ceva.

Mai exista si alte metode prin care poti face cunoscuta o stire chiar si sub anonimat.

Ce inseamna de fapt toate lucrurile astea? Inseamna ca este bine sa fi atent atunci cand faci vreo isprava in spatiul public. Cu atatea telefoane mobile si camere video in jur risti sa ajungi subiect de articol in mai putin de 1 ora. Cei mai multi bloggeri nu au sefi ca in cazul de mai sus asa ca nu prea mai ai pe cine sa suni
dupa. De fapt dupa nu mai ai prea multe de facut deoarece stirea a fost deja preluata si de catre altii si poti fi deja usor depasit.

Cel mult poti lua legatura cu bloggerul respectiv incercand sa porti o discutie constructiva. Dar si acest lucru poate fi facut numai intr-o faza incipienta.

Politicianul belgian a facut greseli in lant reusind sa se faca de ras in toata lumea. Daca nu reactiona in niciun fel sau gasea o altfel de abordare era sigur mai castigat.
Cazul acestuia poate fi incadrat lejer la rubrica "
Asa Nu!".

2 comentarii:

Anonim spunea...

ministrul respectiv nu e la prima incercare (reusita, de altfel)de a fi ridicol:)
supranumele crembo(crem+ rambo) si cremlin(pentru primaria orasului in care e primar) spun ceva despre parerea pe care o au cei din jurul lui despre el

DG Botez spunea...

@ciocolata cu piper: Welcome pe'aici!
Da! Intr-adevar! E greu de inteles cum a reusit sa realizeze tot lantul acela de greseli copilaresti cand te gandesti ce functie avea. Macar daca o fi invatat ceva din ceea ce a patit! Eu stiu?
Oricum a reusit sa-si faca multi "prieteni" pe Internet!