Cu un design atractiv, usor de amplasat in aproape orice loc monitoarele LCD (Liquid Crystal Display) tind sa inlocuiasca total mai vechile CRT-uri (Cathode Ray Tube). Daca vorbim despre monitoare nici in trecut si nici astazi userul nu a avut prea multe informatii despre ceea ce cumpara efectiv in afara de aspect, pret si garantie.
Chiar daca pare amatorism realitatea este ca cel mai sanatos mod de a alege un monitor este sa fii multumit de calitatea imaginii, sa-ti faca placere sa privesti ceea este afisat pe ecran. Nu va lasati influentati de diferitele sugestii ale vanzatorului. Exista foarte multe monitoare care zac de mult pe raft iar interesul vanzatorului este sa va indrume chiar spre acelea de teama sa nu-i ramana pe stoc. Retineti acest aspect!
Nu cumparati de la primul magazin si in nici un caz de la magazine care au trei modele prafuite! Cand alegeti monitorul LCD trabuie sa luati ca punct de reper si alte monitoare. Departati-va de raft si priviti-le in ansamblu. Dupa ce v-ati hotarat asupra unuia interesati-va de parametrii acestuia.
Nu cumparati un monitor LCD in fiecare zi asa ca daca observati ca vanzatorul nu prea are chef de explicatii sau face pe ocupatul nu-l bagati in seama sau, mai bine, alegeti alt magazin deoarece testarea monitorului LCD poate dura putin mai mult.
Parametrii
Pixeli (pixels)
Pixelii sunt mici unitati din care este formata imaginea pe ecran. Fiecare pixel este format din 3 subpixeli (puncte). Fiecare subpixel raspunde de una dintre culorile: rosu, verde sau albastru. Un monitor de 17" afiseaza aproximativ 1.3 mil. pixeli si aproape 4 mil. subpixeli.
Timpul de Raspuns (Response Time)
Contrar vorbei "Ce-i mare e mai bun" in cazul monitoarelor LCD timpul de raspuns trebuie fie cat mai mic posibil. Este unul dintre cei mai importanti parametrii. Se masoara in ms (milisecunde) si reprezinta timpul in care un pixel se poate activa si dezactiva (negru-alb-negru). Cu cat timpul de raspuns este mai mic imaginea este afisata mai rapid. Ulterior si-a facut aparitia inca un parametru si anume GTG (gri-alb-gri) care raspunde de nuantele culorilor si are valori cuprinse intre 2 si 16 ms.
Dot Pitch
Distanta dintre doi subpixeli de aceeasi culoare masurata pe diagonala. Se masoara in mm si variaza intre 0.12-0.30. Daca doriti calitate a imaginii valoarea Dot Pixel trebuie sa fie cat mai mica.
Diagonala
Marimea diagonalei se obtine prin masurarea distantei dintre colturile cele mai indepartate ale ecranului. Se masoara in inch (1 inch = 2.54 cm) si o puteti alege cat de mare doriti si cat va tine bugetul! Pretul creste odata cu marimea diagonalei insa asta nu inseamna ca un monitor de 43" nu poate fi depasit in performante de unul ceva mai mic. In cazul asta cel mai mare nu inseamna intotdeauna si cel mai bun.
Uzual veti avea de ales intre 15"/17"/19"/21"/22", insa exista diagonale si mai mari!
Raport ecran (aspect ratio)
Se refera la raportul dintre latime si inaltime. Uzual veti avea de ales intre 4:3 (standard) si 16:9 (widescreen).
Rezolutie (Resolution)
Marimea pe orizontala si pe verticala in pixeli. Monitoarele LCD au o asa-numita rezolutie nativa. Acest termen se refera la cea mai inalta rezolutie si producatorul sugereaza folosirea acesteia in lucru. O rezolutie inalta are ca efect o imagine de foarte buna calitate insa daca placa video lucreaza greu la asemenea rezolutii atunci puteti avea probleme mai ales in jocuri.
Formate:
1024x768 XGA/XVGA (eXTENDED)
1280X1024 SXGA (SUPER eXTENDED) - standard pentru cele mai multe monitoare de 17"-19"
1600X1200 UXGA (ULTRA eXTENDED) - indicat pentru gameri si profesionistii in grafica
2048×1536 QXGA (Quad eXtended)
Pe langa acestea mai exista si formate intermediare.
Raport contrast (Contrast ratio)
Contrastul masoara diferenta dintre cel mai alb pixel si cel mai negru. Chiar daca reprezinta un parametru de luat in calcul, din cauza ca producatorii folosesc metode diferite de masurare este indicat sa-l priviti cu rezerve. Cel mai sanatos este sa testati produsul cu telecomanda in mana. Un neajuns al LCD-urilor este acela ca unele nu reusesc sa afiseze detaliat umbrele pe font intunecat.
Aici puteti intalni doua unitati de masura: standard (typical sau typ) si dinamic (Dynamic Contrast Ratio sau DCR).
Standard: indicat peste 1500:1
DCR: indicat peste 7000:1
Luminozitate (Brightness)
Pentru rezultate bune parametrul aceasta trebuie sa fie de minim 400-500 cd/m2. Pentru a determina luminozitatea este folosita ca unitate de masura candela/metru patrat sau nit. Si in acest caz cel mai sanatos este sa puneti mana pe telecomanda si sa testati LCD-ul.
Unghi vizibilitate orizontala/verticala (grade) (Viewing Angle)
Este vorba de unghiul maxim din care poti privi imaginea afisata pe ecran fara ca aceasta sa-si piarda calitatea (culori, contrast). Fara a pune o prea mare baza pe specificatiile producatorului testati si parametrul acesta.
Indicat cat mai mare, minim 170.
Afisare culori (Display Color)
LCD-urile afiseaza uzual 16.7 mil. culori.
OSD (On screen Display)
Meniul monitorului prin intermediul caruia puteti efectua diverse configurari. Cu cat are mai multe functii cu atat mai bine.
Functii auxiliare
PIP
High Definition
Tv Tuner
Smart Text
3D Noise Reduction
Freezing Picture
3D Video Processing
3D Comb Filter
CCS (Cross Color Suppressor)
Intelligent Backlight Control
Conectori
Cu cat mai multi cu atat mai bine! Un monitor cu multi conectori se presupune ca este si performant.
E'n regula cand vedeti un panou plin de conectori de toate tipurile. Ocoliti monitoarele cu conectori putini (5-6). Asta daca doriti sa puteti conecta diverse echipamente la monitor: camera video, console joc, DVD ...
Tipuri conectori:
Video
Analog (15 pin D-Sub)
Digital (DVI-D)
Composite
S-Video
USB
Component
HDMI
SCART
RS232
AV Video
Audio
HDMI audio
RCAx4
S/PDIFx2)
Audio Out
Cabluri
Uzual pot fi: de curent, VGA, DVI, USB, HDMI/DVI-D, Audio ...
Sfat:
- Dupa ce v-ati hotarat asupra modelului cereti unul sigilat si nu pe cel de pe raft. E foarte posibil ca vanzatorul sa va ofere o reducere daca il luati pe cel expus. Daca il doriti pe cel sigilat probati-l inainte de a-l achita.
- Verificati daca cartile tehnice ale monitorului LCD sunt traduse si in limba romana, certificatul de garantie (uzual 3 ani) si intrebati unde se efectueaza service-ul ca sa nu aveti surpriza ca acesta sa fie efectuat de o firma aflata la 2-300 km de zona in care va aflati! Intrebati si de CD-ul de instalare!
Atentie:
Pixeli morti
Uneori apar sau exista din fabricatie (atentie la cumparare!) asa-numitii pixeli morti (dead pixel) pe ecran. Pixelii (sau subpixelii) raman blocati intr-o anumita stare (nu mai functioneaza). Unii producatori specifica cum trateaza situatia aceasta si ar fi indicat sa cititi cu atentie sectiunea respectiva. Vanzatorii de LCD-uri nu agreeaza subiectul asta deloc asa ca daca se fac ca nu stiu despre ce este vorba duceti-va la alt magazin. Un subpixel mort corespunde unui mic tranzistor defect si de cele mai multe ori nu prea mai e nimic de facut!
Pentru siguranta intrebati de STANDARDUL ISO 13406-2 si daca monitorul LCD este Clasa I. Daca intruneste aceste doua cerinte produsul va fi schimbat chiar si pentru un singur subpixel defect. Altfel trebuie sa aveti intre 2 si 6 puncte moarte ca sa vi-l schimbe. Este luata in calcul si locatia punctului mort astfel ca cele situate in centru ecranului sunt mai importante decat cele situate pe laterale sau colturi.
Sfat:
Pixelii morti pot fi greu depistati daca pe ecran este afisat un wallpaper foarte colorat.
o metoda simplista de a vedea eventualii pixelii morti inainte de cumparare este urmatoarea:
- Ascundeti taskbar-ul: click dreapta pe Taskbar, selectie Properties si bifati casuta Auto-hide the taskbar.
- Ascundeti icon-urile ecran: click dreapta pe Desktop, selectie Arrange Icons by si debifare Show Desktop Items.
- Eliminati wallpaper-ul: click dreapta pe Desktop, selectie tab Desktop, selectie None din lista Background apoi apasati butoanele Apply si Ok.
- Colorati ecranul in toate culorile de baza: click dreapta pe Desktop, selectie tab Appearance, apasati butonul Advanced si schimbati culoarea Desktop-ului.
Alta metoda este prin folosirea aplicatiei Paint.
Unii sustin ca in anumite situatii au reusit sa repare un pixel mort. Altii sustin ca, dimpotriva, au creat mai multi urmarind aceleasi sfaturi. Mai jos aveti cateva adrese in care sunt descrise unele metode. Daca doriti, puteti incerca pe proprie raspundere.
http://www.wikihow.com/Fix-a-Stuck-Pixel-on-an-LCD-Monitor
http://www.astris.com/dpl/
http://www.jscreenfix.com/basic.php
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu