Navigand pe Net am dat de o stire (mai veche) care mi-a atras atentia. Marianne Mikko o fosta jurnalista comunista, actual membra a Grupului Socialist din Parlamentul European, propune un proiect (via hotnews) in Parlamentul European.
Veteranii Parlamentului European cunosc faptul ca multi dintre actualii membrii ai noilor tari estice admise sunt scoliti la vechea scoala comunista asa ca nu cred ca sunt foarte socati de propunere. Cred ca si ei, ca si multi dintre noi, asteapta ca acestia sa fie inlocuiti treptat de membrii tineri, neinfestati. Neavand momentan alta solutie sunt nevoiti uneori sa tolereze discursurile deviante ale unor parlamentari estici.
Cine este Marianne Mikko? Este nascuta in 26-09-1961 la Voru, o mica localitate din Estonia. Formarea profesionala si-o desavarseste in anii in care la putere era vajnicul partid comunism din Estonia. Din CV-ul sau putem extrage:
"Licentiata în jurnalistica în cadrul Universitatii de Stat din Tartu (1984). Redactor (1984-1992 si 1993-1994)"
Absolva Universitatea in 1984 si imediat devine redactor, job pe care-l ocupa pana in 1992! Cata continuitate ...! Cum ocupai in timpul sistemului sovietic un post de redactor, cum iti mentineai postul pe o perioada lunga si ce continut puteau avea articolele respective? Subiectele preferate sa fi fost despre Libertatile fundamentale si Drepturile omului? Ma incearca unele indoieli!
Analizand evolutia profesionala si contextul in care aceasta s-a produs putem trage concluzia ca persoana respectiva are toate sansele sa fie doar o simpla trompeta comunista. Astazi, chiar daca tovarasa a devenit doamna, mentalitatea totalitara obtinuta in vechea scoala nu a suferit modificari majore si isi arata roadele. Dansa doreste, printre altele, monitorizarea, controlul total al blogurilor si eventual aprobari pentru ati face un blog! V-ati imaginat vreodata ca veti auzi asemenea aberatii in Europa de astazi? Eu ma asteptam la cativa ametiti care sa incerce impunerea anumitor restrictii insa doamna vine si da cu bata in balta de-a dreptul! Foloseste si anumite motivatii gen invazia spam-ului, grija fata de copyright, informatii eronate si alte aspecte cu care Marianne Mikko spera ca va reusi sa abata atentia de la adevaratul motiv.
Doamna in cauza mai propune si controlul identitatii bloggerului. E clar ca Internet-ul ramane o necunoscuta pentru multi! De exemplu, ce nu stie dansa este faptul ca daca iti faci un simplu blog pe platforma Blogspot ai de-a face cu Goggle si problema deja se complica deoarece depaseste granita europeana! Iata o surpriza! Ca sa iti ofere Google referinte despre un cont pe Blogspot trebuie sa prezinti motivatii extrem de serioase altfel pierzi timpul deoarece Google are o binecunoscuta politica liberala pentru useri si etansa pentru firma. Urmatorul pas ar fi sa incercati sa-l controlati si pe Google, nu? Extindeti putin aria de supraveghere ca sa devina si mai amuzant! Dar daca apare o alta platforma de blogging in Japonia sau in Brazilia sau in ....! Nu prea intelegeti cum merg lucrurile pe Internet, nu? Se vede!
La reteaua Youtube v-ati gandit vreodata? Acolo aveti continut video, ceea ce poate fi si mai periculos! Si iarasi dati de Google! Cum ar fi sa va treziti cu un filmulet in care cineva ar relata modul democrat in care scriati prin presa sovietica in perioada 1984-1990! Vedeti ca n-ati prevazut totul? Stiti cate retele de sharing video sunt?
Totodata retelele sociale, forumurile si alte forme de comunicare raman descoperite! Cu acestea ce faceti?!
Aditional culegeti informatii si despre: retelele wireless, salile Internet-Cafe, reteaua Tor, servere proxy si aruncati un ochi si aici! Macar despre acestea sa aflati cate ceva pentru a va face o mica idee despre cum se desfasoara lucrurile pe Internet!
Abordarea este total gresita pentru ca Internet-ul nu este, din fericire, numai european, asa cum probabil ati fost gresit informata! Trebuie sa va destainui un secret dureros: Internet-ul este global! Imi pare rau, dar trebuie sa revizuiti toata aceasta gluma naiva pe care o denumiti pompos Proiect, sau, mai indicat, lasati-o balta!
Blogurile deranjeaza, este o realitate! Deranjeaza pentru ca nu ai nici un fel de control asupra continutului acestora, pentru ca nu poti introduce cenzura, nu ai parghii pentru asa ceva! Deranjeaza pentru ca poti fi demascat de oricine, oricand! Aspectul asta poate fi suparator cand vrei sa incerci diverse prostioare! Blogurile te forteaza sa nu gresesti in spatiul public, sa nu deraiezi prea tare. In timp ce celelalte mijloace mass-media sunt controlabile, cu blogurile lucrurile stau diferit! Chiar daca vei reusi sa controlezi cateva n-ai facut o prea mare branza deoarece vor aparea imediat altele peste noapte. Cum n-ai sa poti rezista in ritmul asta mai bine faci tot posibilul sa le interzici sau sa le controlezi! Macar incerci chiar daca nu o sa reusesti decat sa te umpli de "stima" pana'n gat! Ce daca tu vii din secolul trecut si bati campii intr-o era in care numarul blogurile explodeaza peste tot iar formele de comunicare online imbraca multiple fome! Ce te intereseaza aspectele astea virtuale de doi bani. Tu vrei sa taca toti sau sa vorbeasca cum, ce si cand doresti tu! Foarte subtil, inteligent si, mai ales, democrat!
Sa nu ne imaginam ca numai un fost comunist se poate gandi la cenzurarea libertatii de exprimare pe Internet! Sunt destui astazi care sunt deranjati de noile forme libere de comunicare in Internet. Nefacand referire la China si alte "democratii", personaje cu idei asemanatoare poti gasi si in Europa de Vest si pe continentul american. Pe EFF , Ars Technica, TechDirt, Save the Internet, WeAreTheWeb si multe alte site-uri apar frecvent articole pe acest subiect. Personajele respective ocupa posturi diverse in centrele de putere insa pot fi si simple persoane publice sau entitati comerciale. Segmentul mass-mediei traditionale a putut fi controlat prin legi sau mijloace financiare asa ca e'n regula, nu mai sunt probleme! Blogul, insa, aceasta forma noua de exprimare, a inceput sa deranjeze tot mai des iar mijloace eficiente, functionale de control nu prea exista, n-au fost prevazute!
Treptat, satui de manipularile execrabile din mass-media traditionala, din ce in ce mai multi useri aleg sa-si obtina informatiile online, blogurile devenind surse importante! O schimbare complexa care, se pare, produce multe nopti albe unora. Acestia vor trebui, insa, sa inteleaga ca nu regulile din Internet trebuiesc schimbate ci comportamentul lor. Internetul si-a construit in timp propriile mecanisme pentru autocontrol si isi ajusteaza in mod dinamic, fin regulile, atunci cand este cazul. A intra cu bata in Internet, brutal, ciobaneste, ca pe fostele plantatii de bumbac este o metoda care nu functioneaza in cazul asta si, mai devreme sau mai tarziu, se va intoarce impotriva ta.
10 comentarii:
excelent articol, felicitari! am avut si eu nu demult o oarecare polemica pe tema asta aici. In alta ordine de idei, am un concurs.zamolxis.name si s-ar zice ca ai castigat un premiu prin comentariul de la despre. M-as bucura sa ti-l dau tie, deci spune-mi te rog ce ti-ai dori. :)
oops!
minipolemica aici. nu-ti spun cat ma bucur sa vad ca sunt si unii care inteleg importanta libertatilor individuale, si-n special a libertatii de expresie!
Welcome!
Ce sa-ti spun? Sunt membru EFF de prin 2004, deci sunt sensibil cand este vorba de libertatea de exprimare! Cucoana socialista cu ideile sale "democratice", nastrusnice m-a intaratat. Cum am scris si in articol inainte aveau tehnica, erau mai subtili. Acum se prind si pustanii despre ce este vorba.
Reactiile pe bloguri nu au fost prea numeroase. Ici-colo cateva articole. E un pic ciudat daca tii cont ca este vorba chiar de libertatea de exprimare a bloggerilor. Asta este blogosfera Ro!
Multumesc pentru premiu. I-a in considerare varianta 4.
Sorry: "Ia" nu "I-a". Viteza!
si eu tot vreau sa scriu un articol mai lung pe tema asta, dar ma sperie ca 1. sunt prea multe de zis pentru un articol normal si 2. nu-l va citi nimeni
voi pune un comment la articolul cu concursul, in urmatoarele 2-3 zile; te rog nu uita sa lasi un comment acolo ca sa fie aceleasi reguli pentru toata lumea :)
Succes cu articolul!
Ok!
Numarul mic de articole pe aceasta tema se datoreaza faptului ca nimeni nu o baga in seama pe madama cu pricina. In plus, marea majoritate a bloggerilor nici nu au auzit de bazaconiile ce sunt debitate de unii sau altii dintre politicieni.
Este clar ca acum Internetul a inceput sa revina la principiile sale elementare. Prin bloguri, sintagma "power to the peoples" nu mai este vorba goala.
Cred ca ai dreptate referitor la numarul redus al bloggerilor care au auzit de derapajul doamnei in cauza!
Chiar daca poate fi cotata ca aberanta, propunerea respectiva merita totusi o reactie.
In ultimul timp multi au inceput sa aiba idei nastrusnice in legatura cu controlul blogurilor.
E clar ca bloggerul a inceput sa conteze!
E de-a dreptul amuzanta ideea ca multora le fuge pamantul de sub picioare. Jurnalisti, presa scrisa, radio sau TV. Toti pierd audienta in fata Internetului, iar in Internet au inceput blogurile sa se afirme.
Sa le fuga, pentru ca oricum au manipulat cum au dorit zeci de ani. Internet-ul incepe sa-si arate forta, potentialul.
Cat despre reactiile oponentilor, acestea sunt de multe ori patetice.
Daca si-ar da seama ca acesta nu este decat inceputul schimbarii ...
Trimiteți un comentariu