Vizitati noul blog KRAFTWIN

Robot

In 1920 cehul Karel Capek folosea pentru prima oara termenul robot in piesa R.U.R. (Rossum’s Universal Robots). Termenul inventat semnifica munca fortata, sclavie si deriva din ”robota” (munca).

In 1942, Issac Asimov foloseste un alt termen nou in cartea sa SF "Runaround":
robotics. Odata cu lansarea noului termen in carte sunt prezentate si cele Trei Legi ale Roboticii:
  1. A robot may not injure a human being, or, through inaction, allow a human being to come to harm.
  2. A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.
  3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

Definitie

Din cate am observat dupa o documentare destul de atenta nu exista o definitie exacta a termenului. Pe wikipedia si in multe alte locatii web sunt prezentate diverse semnificatii, de multe ori diferite, ale termenului. Neexistand o definitie unanim acceptata multi folosesc forma care le convine cel mai mult.

Conform ISO-8373 robotul este definit ca fiind:
"an automatically controlled, reprogrammable, multipurpose, manipulator programmable in three or more axes, which may be either fixed in place or mobile for use in industrial automation applications."
Robotics Institute of America defineste robotul ca fiind:
"A re-programmable multi-functional manipulator designed to move materials, parts, tools, or specialized devices through variable programmed motions for the performance of a variety of tasks."
iar Japanese Robot Association nu prezinta o definitie clara ci imparte robotii in sase clase:
  1. Manual - Handling Devices actuated by an operator
  2. Fixed Sequence Robot
  3. Variable-Sequence Robot with easily modified sequence of control
  4. Playback Robot, which can record a motion for later playback
  5. Numerical Control Robots with a movement program to teach it tasks manually
  6. Intelligent robot: that can understand its environment and able to complete the task despite changes in the operation conditions
De multe ori automatizarea este confundata cu robotica. Chiar daca au elemente in comun, acestea nu semnifica chiar acelasi lucru. Automatizarea apare in 1946 in industria auto si descrie folosirea dispozitivelor automate in liniile de productie. Mai tarziu robotica se naste ca ramura a automatizarii si descrie masini automate cu caracteristici apropiate de cele umane.

Constructia unui robot implica senzori, piese electronice, dispozitive mecanice, motoare, ca parte hardware.


Robotul industrial

Acesta este primul robot aparut. Aparitia acestuia in industrie a permis cresterea performantei cauzand, prin concedierile masive de personal, inerente probleme sociale. Chiar si cu acest pret robotul industrial a invins, astazi fiind prezent in cele mai multe sectoare de productie.

Definitia robotului industrial ar suna conform site-ului Britannica.com cam asa:
”An industrial robot is a reprogrammable, multifunctional manipulator designed to move materials, parts, tools, or specialized devices through variable programmed motions for the performance of a variety of tasks”.
Observatie:
Robotul industrial poate fi numit robot datorita bratului automat care poate indeplini anumite sarcini. CNC-ul (computer numerical control), chiar daca are sisteme de control similare, este numit masina automata.


Mersul biped si AI

Cu toate definitiile si informatiile prezentate robotul continua sa reprezinte, in imaginatia umana, humanoidul, androidul, robotul biped. "Vinovatul" principal este Hollywood-ul prin productiile sale despre roboti. Trebuie subliniat faptul ca tehnologia actuala nu permite constructia unor asemenea roboti.
Japonezii, si altii, s-au chinuit ani sa rezolve problema echilibrului in mersul biped si incet-incet au reusit sa faca progrese remarcabile (vezi Asimo). Progrese semnificative au fost facute si cu mersul patruped (BigDog).
Insa cele mai dificile probleme se afla in zona AI). Aceasta este studiata in multe laboratoare insa rezultatele sunt departe de a fi multumitoare. Momentan nu poate fi reprodusa corect nici macar inteligenta unui caine asa ca mai este drum lung pana la reproducerea inteligentei umane in toata complexitatea ei.



Particularitatile unui robot

Putem defini 4 particularitati importante pe care trebuie sa le indeplineasca o masina automata ca aceasta sa poata fi incadrata in categoria ROBOT:
  1. Interactiune
    Robotul trebuie sa poata interactiona cu mediul, cu alti roboti sau cu oamenii, luand decizii.
  2. Autonomie
    Robotul trebuie sa poate opera fara interventie umana.
  3. Mobilitate
    Robotul trebuie sa se poata deplasa corect in spatiu.
  4. Reprogramare
    Robotul trebuie sa poata fi reprogramat.
Tinand cont de aceste particularitati putem intelege de ce o masina de spalat nu este un robot ci o masina automata utilitara. Am subliniat acest aspect deoarece unii sunt adeptii definitiei simpliste conform careia "un robot este o masina programata sa indeplineasca o anumita sarcina" deci o masina de spalat poate fi considerata un ... robot! Aceasta definitie simplista produce confuzie generala si nu poate fi luata serios in considerare. Acelasi lucru este valabil si in cazul robotului de bucatarie sau al altor asemenea ”roboti”.

Apoi putem considera orice obiect care are forma umana si care executa 4-5 sarcini simple, rudimentare ca fiind robot? Nu cred ca ajunge!
Astazi multe jucarii avansate tehologic pot indeplini cateva sarcini elementare iar multi se reped sa vada ”robotul”.
Un asemenea caz a fost recent. Acum ceva timp se anunta aparitia lui Heart Robot. La o analiza atenta putem observa ca acest
Heart Robot nu este altceva decat o jucarie electronica din plastic mai evoluata, cu cativa senzori, cateva circuite integrate si cateva leduri. Ca sa poti afirma ca respectivul produs este un adevarat robot trebuie sa ai o imaginatia bogata, multa toleranta sau habar sa nu ai despre domeniu. Exista jucarii electronice mai evoluate decat acest "robot". De designul acestei papusi electronice nu pot spune decat ca ori s-a dorit ca papusa sa aduca cu Frankenstein, ori cineva de la planseta a fost neinspirat sau chiar usor mahmur.
In multe cazuri creatorii unor asemenea papusi electronice pun accentul pe latura "dragalasa” a acestei papusi imaginandu-si ca prin exploatarea catorva emotii umane vor avea succes. Ipoteza asta putea avea succes acum cativa ani. Astazi nu prea mai este cazul. Oamenii s-au mai obisnuit cu papusile electronice si nu mai reactioneaza prea mult. Nu cred ca astazi poate fi creat un adevarat robot "dragalas”. Emotiile sunt mult mai greu de creat/interpretat decat sarcinile utilitare. O papusa electronica creata astazi poate spune ”mama”, ”tata”, ”fac pipi”, ”ma numesc bla-bla”, si alte functii simple insa mai departe e mai greu.

Unde este granita dintre un robot si o jucarie electronica avansata? Orice jucarie cu un circuit integrat care executa cateva sarcini elementare este denumita imediat de catre producator ROBOT pentru ca suna bine. In ultimul timp se abuzeaza excesiv de acest termen. Media este campioana in promovarea tuturor aiurelilor din domeniu. Din pacate aceasta, fiind principala cale de informare, in timp poate deforma serios adevaratul inteles al termenului.




Cyborg

Acestia sunt oameni cu implanturi robotice. Chiar daca inca nimeni nu a stabilit cate implanturi robotice trebuie sa aiba o persoana ca sa poata fi incadrata in categoria
Cyborg, e lesne de inteles ca aceasta trebuie sa aiba destul de multe, undeva peste 30-40% din partile anatomice. Stiu ca suna neobisnuit, SF insa medicina, armata au facut progrese remarcabile in domeniu.
Daca va ganditi ca nu ar dori nimeni sa devina cyborg, ganditi-va la cei care, neavand un ochi si-ar putea implanta un ”ochi” electronic care are functii de zoom, focus, alb-negru sau color, negativ, infrarosu si stocare foto. E un simplu exemplu!




Final

De cate ori ne gandim la roboti imaginatia incepe sa zburde. Reci, ascultatori, neinduratori, greu de pacalit, masini automate. Unii astepta cu infrigurare era acestora, altii nu vor sa auda de ei. Cand i-am explicat sotiei mele ca in viitor elementul uman va fi inlocuit intr-o proportie covarsitoare de roboti, masini automate si terminale mi-a declarat ca spera sa nu prinda perioada aceea. Chiar si cand robotii vor evolua si vor putea inlocui factorul uman in multe domenii unii se vor opune din rasputeri.
Ganditi-va ca robotii nu vor putea fi pacaliti usor, nu mint, nu sunt coruptibili, nu cer mariri de salariu sau avantaje, lucreaza in orice conditii, nu au mila sau frica. Sunt cateva aspecte care-i fac pe multi sa reflecteze. Ce s-ar intampla daca de maine 80% din functionarii care sunt platiti acum pentru ca sa mute cateva hartii ar fi inlocuiti de simple terminale? Ganditi-va ca, dpv tehologic, acest lucru este posibil sa se intample si astazi! Nepotismul, femela-saltea, coruptia, incompetenta, pupincurismul si alte aspecte negative care trag societatile in jos vor disparea rapid. Elementul „Slabiciune Umana” va putea fi inlaturat din ecuatie intr-o mare masura. Oricat de mare ar fi rezistenta, robotica si automatizarea vor inlocui angajatul pana la urma.
Unii se intreaba daca nu cumva robotii, devenind in viitor mai performanti decat insusi creatorii sai, nu-i vor inlocui pe acestia cu totul. Daca-mi las mintea sa zburde liber pot spune ca nu cred ca acest lucru este posibil. Insa posibil este ca, controlul acestora sa intre pe mana cui nu trebuie la un moment dat. Mai exista si pericolul modificarii programului unui robot, astfel incat un robot-paznic, sa zicem, sa poata fi transformat intr-un robot-ucigas. Dar nu este momentul sa ne facem asemenea griji! Inca!




Niciun comentariu: