Vizitati noul blog KRAFTWIN

Internet Explorer 9 nu va rula si pe Windows XP

Astazi aruncam plictisit un ochi prin reader cand o stire mi-a atras atentia: a aparut un preview la Internet Explorer 9. Fara sa am mari asteptari am click-ait pana pe site-ul Microsoft. Acolo am avut o surpriza: fara suport Windows XP. WTF! Ce-i asta? Intru pe COMPUTERWORLD si gasesc articolul asta care confirma ciudatenia: Internet Explorer 9 nu va rula si pe Windows XP, sistemul de operare al celor mai multi useri din lume ! Este incredibil insa adevarat! Mie mi-a luat ceva sa ma dezmeticesc! Ma gandeam ca este 1 Aprilie, cine stie ...! Nu, nu este nicio gluma!

Cel mai raspandit sistem de operare Microsoft nu va avea parte de Internet Explorer 9!

Microsoft, observand ca userii nu se inghesuie nici la Windows 7 asa cum nu s-au inghesuit nici la Windows Vista, trece la pozitii de forta. Asa au gandit ei ca vor creste vanzarile noului sistem de operare, ca-l vor face mai popular. Daca cu binele nu se poate, incercam si cu pumnul! "Inteligenta" miscare!

Nu-mi pasa de Internet Explorer mai deloc caci folosesc de ani buni numai Firefox. Nu ma loveste in niciun fel, insa pozitia de forta adoptata ma intriga. Nu asa te comporti cu userii tai care ti-au cumparat produsele.

E clar ca Windows 7 nu va insemna vreun mare succes, ca userii nu s-au inghesuit sa-l cumpere. Cu chiu cu vai a avut ceva vanzari insa cred ca vanzarile acestuia vor suferi o scadere in curand, deoarece entuziasmul a cam trecut. Userii si-au dat seama ca Windows 7 nu este vreo mare scofala aparte ca inghite si resurse cu lopata. Cred ca gresita pozitie de forta adoptata de Microsoft are la baza si cateva statistici care nu-l avantajeaza deloc pe Windows 7.

Windows 7 - mult sclipici
Microsoft incearca sa imbie userii cu multe teme, efecte 3D, wallpaper-e, gadget-uri, adica cu sclipici. Asta este Windows 7 pentru useri: un sistem de operare cu mult sclipici care:
  • costa destul de mult
  • inghite multe resurse
  • nu are un suport de drivere complet
  • nu poate rula majoritatea aplicatiilor existente astazi
De ce oare nu-i o reusita? De ce oare nu-l poate detrona pe XP? Manastire intr-un picior ghici ciuperca ce-i!

Windows 7 - ineficienta scumpa
Adoptarea lui Windows 7 nu este ieftina deoarece, in afara sistemului de operare trebuie sa mai platesti destul de mult si pe hardware-ul aferent. Deci adoptarea lui Windows 7 nu numai ca aduce mai putina eficienta in lucru ci necesita si costuri suplimentare destul de insemnate. O ineficienta platita scump! De ce si-ar dori un om sanatos la cap asa ceva?

In fapt, adoptarea astazi a Windows-ului 7 ar insemna pentru useri un downgrade, deoarece toate aplicatiile existente sunt create, optimizate, pentru Windows XP. E bine ca Windows 7 e un produs nou, pacat ca nu prea ai ce face cu el! Este vechea problema pe care a avut-o si Windows Vista!

Apoi, de ce as mai cumpara Windows 7? Maine-poimaine apare altceva si nu prea mai am ce face cu el, nu? Microsoft il va abandona asa cum face astazi cu Windows XP! Deja se vorbeste de Windows 8! Pai daca dansam asa, atunci lasa ca ne descurcam noi si altfel! Daca Microsoft a ales pozitia de forta atunci o sa culeaga ce a semanat. Practic, pozitia de forta adoptata i-a cauzat mai mult rau decat bine Windows-ului 7! Userii nu reactioneaza prea pozitiv la pozitii de forta!

Este clar ca
Microsoft a facut o mare greseala cu IE 9! Mare! Chiar si putinii fani care i-au mai ramas au inceput sa-l huiduie! Asta-i comportament de snapan de cartier!

Firefox - castigator absolut
Apoi, odata cu legarea IE 9 numai de Windows 7 si Windows Vista, putem spune ca asistam la nasterea unui copil mort. IE 9 va fi ca si inexistent! Succesul lui Firefox este ca si asigurat, garantat 100%. Mozilla ar trebui sa-i multumeasca lui Microsoft pentru acesta decizie. Practic nu mai exista un razboi Firefox-Internet Explorer. Firefox a fost declarat castigator prin KO! Noul luptator IE, de bine ce de-abia intrase in ring, a si primit o directa ... chiar de la antrenor! Super! Bravo Microsoft! Tine-o tot asa! Inca cateva decizii de acest fel si te intorci in garajul din care ai plecat!

Vremea schimbarii?
M-a intrigat foarte mult pozitia de forta prin care as fi trimis cu forta la raft sa cumpar Windows 7. Si asta ca sa ce? Sa rulez un IE mai nou, un browser care a avut intotdeauna probleme de securitate majore, care se bloca mereu! Nu de un browser IE imbunatatit are nevoie Microsoft ci de un alt browser construit de la zero! Dar nu se poate caci, browser-ul fiind free, Microsoft nu este interesat sa ofere unul nou asa cum face cu sistemele de operare! Prefera peticirea la nesfarsit!
Abordarea de doi lei pe care a ales-o Microsoft cu IE 9 m-a facut sa-mi cam pierd increderea in produsele lor.
Pestele de la cap se-mpute, spune o vorba. Daca la nivel oficial se fac asemenea greseli ce s-o intampla la nivelele de jos. Microsoft merge pe un drum gresit!
Voi ramane la Windows XP cel putin doi ani de-acum incolo si imi voi sfatui clientii sa nu faca greseli copilaresti.
Pentru programare ma gandeam sa cumpar o noua versiune .NET insa acum m-am razgandit! Chiar ma gandesc sa trec la un produs pentru dezvoltare software non-Microsoft! Si-asa ma cam saturasem de miile de versiuni care apar mult prea des decat ar fi cazul!
Ma voi apleca mult mai serios si asupra sistemelor de operare non-Windows!
Sunt un tip destul de conservator si nu fac schimbari radicale prea des insa se pare ca intr-adevar a sosit timpul schimbarii.


Chiar si daca Microsoft va reveni asupra deciziei si va permite rularea IE9 si pe Windows XP (ceea ce cred ca se va si intampla) tot va plati pentru pozitia de forta manifestata initial. Nu asa trebuia procedat!

Probabil ca, Microsoft, in disperare ca nu mai poate face profit urias cu noile sisteme de operare (slabe), a decis sa se autodistruga. A apasat vreun buton pe undeva si operatiunea a inceput! Succes Microsoft! 5 ... 4 ... 3 ... 2 ... 1 ...

4 comentarii:

Mihai spunea...

Am renuntat demult la IE, il folosesc intr-un singur mod: pentru internet banking de la Banca Transilvania. Acum cand exista Firefox, Chrome etc, nu vad de ce m-as crampona de o solutie "comuna" sa zicem.

Vitalicus spunea...

Am renuntat demult la IE :D Si cum folosesti paginile ce au activex ?

IE9- THE BEST

DG Botez spunea...

@vitalicus: Controalele ActiveX sunt folosite doar in anumite cazuri cum ar fi aplicatiile bancare. User-ul simplu nu se loveste prea mult de aceste controale. Atunci cand este nevoie poate folosi IE, nu-i nicio problema! Chiar si eu procedez in acest mod.

Afirmatiile gratuite de genul IE - THE BEST se incadreaza la rubrica Asa NU (vezi politica de comentarii aici: http://kraftwin.blogspot.com/2008/06/politica-de-comentarii-comment-policy.html). In mod normal nu publicam un asemenea comment fara nicio noima insa este bun de dat ca exemplu. Cand faci o afirmatie cauta sa o si argumentezi caci altfel risti sa pici in derizoriu asa cum ai patit acum.

Amuzament spunea...

Scuzati expresia, dar "sa-i chis in freza":D
cred ca pentru un banal de browser ne vom muta de pe Xp? niciodata!