Vizitati noul blog KRAFTWIN

Hacker, cracker si script-kiddie

Observand confuziile grosolane pe care media le manifesta cand este vorba de IT, m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa explic simplist semnificatia termenilor legata de hackeri si de alte asemenea categorii underground.
Atunci cand incerci sa analizezi un subiect cel mai indicat este sa incerci sa stii despre ce vorbesti. Este o metoda buna pentru a ocoli sa devii penibil.
Media abunda in stiri retarde prezentand cativa copii idioti drept mari hackeri. De fapt, cand media (generalista) arunca pe piata vreo stire din domeniul IT, aberatiile sunt asa de mari incat va sugerez sa nu va obositi ochii citindu-le.
Televiziunile reprezinta, pentru domeniul in cauza, cea mai importanta sursa de idiotenii. Stiristii, afisand o siguranta penibila, raspandesc prostii cu lopata nepasandu-le ca dezinformeaza telespectatorii. Documentarea, chiar elementara, lipseste cu desavarsire. Nici nu-i de mirare ca din ce mai multi aleg Internet-ul ca principala sursa de informare. Incercati sa va culegeti informatiile IT de pe site-urile specializate.

Cand vorbim despre hackeri, vorbim despre o comunitate, despre o cultura. Daca veti cauta pe Internet sensul termenului veti observa ca este descris in nenumarate forme, nu putini facand confuzie intre hacker si cracker.

Hackerul este o persoana specializata, avand cunostinte avansate in programare, sisteme de operare, retelistica. Putem usor deduce (daca nu suntem idioti) ca un pusti, tinand cont de experienta si studiile de care are nevoie, nu poate fi sub nicio forma un hacker.

Deci dragi stiristi: un copil de clasa a 7-a nu poate fi hacker! E imposibil!

Habar n-am daca astia pot retine si altceva in afara de ziua de salariu!


Hacker
Adevaratul hacker (whitehat hacker sau ethical hacker) nu distruge, ci rezolva probleme legate de securitate, depisteaza defecte, cauta sa imbunatateasca lucrurile, testeaza sisteme. Nu produce daune ci cauta buguri, exploateaza diverse portite deschise apoi le face publice.
In general ataca cenzura, are o gandire libertina, propovaduieste gratuitatea, open-source. Unii produc chiar soft-uri de securitate.
De cele mai multe ori termenul hacker are o conotatie negativa insa nu acesta este vinovatul ci categoriile descrise putin mai jos. Departe de mine sa incerc sa prezint hacker-ul ca pe o fecioara sfioasa insa nu acesta este principalul raspunzator pentru imaginea negativa.

Cracker
Cracker-ul sau blackhat hacker sparge parole indiferent unde s-ar afla acestea: in mediul online, aplicatii sau sisteme.
Atunci cand folositi un joc sau o aplicatie piratata folositi un produs crackuit, ilegal.
Si creatorii de virusi intra in aceasta categorie.

Mai exista categoria greyhat hacker care semnifica hackeri/crackeri. Acestia sunt hackeri care au si indeletniciri de cracker.
Ultimele doua categorii sunt raspunzatoare de imaginea negativa a hackerului.

Pe langa aceste categorii mai exista si altele, derivate sau mai neinsemnate. Toate au in comun faptul ca lucreaza in grupuri mici, ascunse, extrem de greu de prins.


Script-kiddie
Aceasta este o categorie total aparte de cele descrise mai sus.
Ati auzit de multe ori de diversi pusti care au spart vreo parola, vreun site. Denumit si lamer sau n00b, script-kiddie este un neavenit care se foloseste de diverse aplicatii, scripturi, create de catre altii pentru a sparge parole sau a produce diverse daune. N-are nicio legatura cu domeniul IT. Oricine poate fi script-kiddie. Si dumneavoastra, chiar si bunica dumneavoastra.

Acestia sunt cei pe care media ii numeste, eronat, mari hackeri.

De fapt, script-kiddie este cel mai mediatizat deoarece, necunoscand domeniul, este de cele mai multe ori si prins. Incapabil de a crea ceva, acesta poate provoca daune doar din teribilism juvenil, prostesc. Uneori, pentru a crea iluzia ca apartine culturii hackerilor/crackerilor, foloseste chiar si termeni din jargonul acestora (leet). Doreste foarte mult sa para hacker/cracker insa nu stie nici macar ce este aceea o variabila. Ii mai intalnesti frecvent si pe forumuri oferind diverse sfaturi imbecile pe un ton obraznic.
Hackerii, crackerii, specialistii IT si multi altii, ii percep ca pe niste imaturi absolut plictisitori si penibili care cauta cu orice pret atentie.

Mesaj special catre juvenili cu creierul ravasit
Daca doriti cu adevarat ca pe viitor sa va ia cineva in serios incercati sa invatati programare, retelistica, structura unui sistem de operare. Pentru a realiza lucruri importante in domeniul IT aveti de strabatut un drum lung, lung, mult mai lung decat va imaginati voi acum. Fie ca vreti sa deveniti buni programatori, fie buni hackeri/crackeri trebuie sa stiti ca, calea este una singura: munca foarte multa! Daca sunteti pasionati si inteligenti veti reusi. Daca nu sunteti pasionati sau sunteti cretini nu veti reusi decat sa va jucati cu cateva scanere si cativa troieni, adica mai nimic! Lol ...
Retineti inca un aspect important pe care este clar ca nu-l cunoasteti: computerele voastre au un IP! Stiu ca este o veste proasta care v-a tulburat! Cautati mai multe pe Net!

Mai puteti citi Protectie utilizator.

2 comentarii:

Anonim spunea...

excelent articol de informare! Ar trebui sa-l citeasca cat mai multi. N-o sa intrerupa insa tendinta pushtanilor de a se crede Robin Hood :)

DG Botez spunea...

Stiu Cristi! Teribilismul specific varstei nu are cum sa dispara!
Mai mult decat copii astia ma deranjeaza desteptii din media care dezinformeaza profesionist! Astia sunt de vina de toate confuziile create referitoare la specialistii IT!