Vizitati noul blog KRAFTWIN

Lipsa de viitor a publicatiilor tiparite

Continua sa apara stiri avand ca subiect disparitia publicatiilor tiparite. Dintr-o stire aparuta recent reiese ca singura solutie pentru a stopa prabusirea ar fi ca publicatiile tiparite sa renunte la versiunile online. Wow ...! Asta se numeste solutie sau cineva e pus pe glume?

Multi jurnalisti continua sa se imbete cu apa rece, imaginandu-si ca
pana la urma va fi gasita vreo solutie si ca totul nu este decat o furtuna intr-un pahar cu apa! Pentru acesti jurnalisti am o veste proasta: "Chiar nu exista nicio solutie! Wake up!"

Sunt programator si cunosc foarte bine cum se misca treburile in online si cu ce viteza. Citesc foarte multa informatie zilnic, de ani buni! Zilele presei tiparite sunt oricum numarate!
Probabil aveti impresia ca am ceva cu
publicatiile tiparite! E adevarat! Prin intermediul acestora au fost indoctrinate masele zeci de ani! O mana de indivizi puteau indobitoci, dezinforma, asa cum doreau ei sau sefii lor! Creau curente, acuzau, defaimau, infierau, judecau, lansau zvonuri idioate, proslaveau, erau puternici. Si nici nu se prea deranjau unul pe celalalt caci "corb la corb nu-si scoate ochii". Una peste alta trebuia sa luam de bun tot ce ne serveau acesti indivizi.

Insa toate aceasta situatie a putut functiona perfect numai pana la aparitia blogurilor si dezvoltarea Internet-ului. Din acel moment situatia care dainuia de zeci de ani a inceput sa se schimbe. Mai-marii
publicatiilor tiparite, care pana mai ieri dormeau linistiti si multumiti aveau sa realizeze ca incep sa aiba o mare problema: Internet-ul. Noua tehnologie, pana mai ieri atat de interesanta si trandy avea sa se transforme in cel mai mare inamic.

Si in lumea presei, ca in orice domeniu, exista o elita. Aceasta este formata din cativa oameni de calibru, adevarati profesionisti. Persoanele respective, maestrii din domeniu, nu vor fi prea tare afectati deoarece acestia se vor descurca oricum. Indiferent de suportul pe care isi vor scrie textul vor fi cititi, nu am nicio indoiala.
Apoi mai exista, fireste, si jurnalistii corecti, talentati, care au refuzat sa intre in jocuri murdare. Cei mai multi dintre acestia ori au fost marginalizati ori au preferat sa-si creeze propria afacere.

Cat despre retragerea versiunilor online ca solutie de supravietuire mai am o veste proasta: "E prea tarziu pentru asa ceva! Sorry!"
Ca scenariul acesta hazliu sa aiba vreo sansa ar trebui ca toate publicatiile tiparite sa-si retraga dintr-o data versiunile online! Toate, caci altfel userii s-ar multumi sa le citeasca online pe cele care au mai ramas. Chiar si daca, prin absurd, s-ar putea realiza consensul respectiv publicatiile care ar exista numai online ar prelua (eventual rescriind articolul) si continut din presa
tiparita.
Oricum scenariul acesta este, daca nu SF, foarte greu de pus in practica. Multe publicatii tiparite au facut deja trecerea in online si sunt multumite, altele nu exista decat in online. Eu imi culeg stirile de pe hotnews.ro si ca mine sunt, deja, foarte multi. Daca ar disparea versiunile online ale publicatiilor tiparite nu s-ar intampla nimic altceva decat explozia altor cateva zeci de site-uri gen hotnews.ro deci presa tiparita tot ar pica din lac in put. De aceea spun ca este prea tarziu!


Apoi mai este vorba si de obisnuinta. Deja userii s-au dezobisnuit sa mai plateasca sau sa se mai deplaseze pana la coltul strazii pentru a citi o stire sau un articol.

Unele publicatii tiparite de specialitate (masini industriale, cherestea, confectii ...) probabil vor supravietui. Cele generaliste sau cele care atacau segmente de top (scandal, sexy, auto, IT ...) vor suferi cel mai tare. Daca as detine vreo publicatie tiparita din ultima categorie as vinde-o chiar maine caci inca as mai lua ceva pe ea.

Situatia publicatiilor romanesti tiparite va fi mai grea decat a celor din Vest deoarece in virtualul romanesc nu exista, inca, prea multi bani. Unele se vor restrange, altele se vor muta in online cu totul insa multe vor disparea definitiv.

Asta este evolutia astazi in toata lumea, nu numai la noi. Internet-ul a efectuat deja numeroase schimbari in viata sociala, democratica si economica a omenirii. Multi au fost fascinati de Internet, insa, in euforia creata, putini au prevazut forta reala a acestuia. Loviturile naucitoare vor continua si pe alte planuri. Peste tot societatile sunt surprinse de modul ciudat, neprevazut in care evolueaza lucrurile in noul context tehnologic si nu stiu prea bine cum ar trebui sa reactioneze caci situatia este noua, nemaintalnita pana astazi.

Presa tiparita pierde batalie dupa batalie, pierderea razboiului fiind inevitabila! De la o luna la alta cifrele arata tot mai rau si solutii reale de redresare nu se intrevad! Indiferent daca unii constientizeaza sau nu, presa tiparita isi traieste, practic, perioada finala.

Ar ramane numai intrebarea: "Care-i ultima dorinta?"

Cititi si Viitorul publicatiilor tiparite

Update:
Google news
inquisitr.com

Niciun comentariu: