Vizitati noul blog KRAFTWIN

Conficker face curatenie

Infectarea atator PC-uri cu Conficker a scos la lumina o cruda realitate: sistemele sunt protejate de persoane care nu stapanesc domeniul informatic decat la nivel de amator. Nepotismul, selectia personalului dupa criterii total eronate (sau dupa ureche), coruptia, dezinteresul fata de securitatea sistemelor, sunt factori care au generat situatia neagra de astazi.
Mai devreme sau mai tarziu un asemenea vierme trebuia sa apara pentru ca lumea sa se trezeasca la realitate. Astazi multi incep sa-si dea seama ca de securitatea unui sistem racordat la online nu se poate ocupa chiar oricine.


Pentru ca Conficker sa nu se raspandeasca erau de ajuns cateva masuri simple ca upgrade-ul AV-ului automat si aplicarea patch-urilor la timp. Este evident ca aceste masuri absolut elementare n-au fost luate! De ce? Din cauza ca multi habar nu aveau ce trebuiau sa faca! In unele firme nici macar nu exista o persoana desemnata sa asigure securitatea sistemului/sistemelor.

Conficker trage un prim semnal de alarma. Exista motive sa credem ca viermii care vor urma vor fi mult mai periculosi. Deja a aparut a treia versiune a lui Conficker care este mult mai performanta. Eficienta acestor viermi creste de la o versiune la alta. Ce vor face cei care, nepricepand prea bine ce se petrece, vor pierde datele incontinuu si vor apela la binecunoscuta metoda a incepatorului: formatarea?
Intr-un tarziu, viermi ca Conficker vor face curatenie prin firme si institutii! Nimanui nu-i convine sa piarda date (sau bani) din cauza vreunui nepot idiot pus sa stea degeaba cu un laptop in fata!

Iata si o parte pozitiva a lui Conficker!

Probabil ca este nevoie de un crash planetar pentru ca toata lumea sa realizeze "cu ce se mananca" securitatea sistemelor!

Situatia aceasta jalnica are proportii uriase in Ro insa, din pacate, nici din Vest nu vin vesti prea bune. Si acolo, tot felul de cravatisti acoperiti de cateva hartii, sunt pusi sa pazeasca sisteme contra hacker-ilor sau virusilor.

In viitor este posibil ca firmele si retelele care au activitate online sa fie obligate sa investeasca in securitate sume destul de mari ca sa poata rezista. Unii nu vor dori sa investeasca si vor pieri, altii se vor retrage pur si simplu.

Odata cu cresterea numarului utilizatorilor (implicit si a sumelor rulate), miza pe Internet s-a marit. Era de asteptat sa apara si luptele, viata mai grea. Daca s-ar mai gasi inca zece hackeri la fel de capabili ca cel care a creat Conficker, online-ul s-ar zgudui din temelii. S-au pus 250.000 de dolari pe capul creatorului lui Conficker! Nu este mult, credeti-ma! A dat cineva vreun semn de atunci? Nu! Si nici nu va da la asemenea suma! Cine a facut Conficker va asigur ca poate face banii astia din cateva operatii.
Observati si buimaceala producatorilor de antivirusi care nu sunt in stare sa gaseasca o solutie eficienta.


Gluma s-a cam terminat! E timpul ca nepotii, fii, fiicele, vecinii, teoreticienii gaunosi sa-si gaseasca alte joburi. Statul degeaba cu laptop-ul in fata nu prea mai tine. Administratorii de frme trebuie sa priveasca mult mai serios problema securitatii pentru ca altfel vor fi loviti direct in portofel.

Nu stiu de ce am impresia ca Conficker este doar inceputul. Astazi sunt infectate milioane de computere si infectarea continua.
Oricum, aceasta situatie nu ar fi existat daca securitatea computerelor nu ar fi fost privita - habar n-am din ce motiv - ca un hobby.


Disable Autorun registry key

Disable Autorun Script (XP)

Util

Niciun comentariu: