JPG - Joint Photographic Experts Group
JPG (sau JPEG) suporta 16.7 mil culori. Cu toate ca nu este cel mai calitativ format, acesta este cel mai uzual pe Internet cand vorbim de fotografii, poze datorita dimensiunilor reduse ale fisierului.
O particularitate a acestui format este ca la fiecare modificare/salvare a fisierului acesta isi pierde din calitate. Ocoliti salvarile repetate ale acestui tip de fisier. Cand editati un fisier .jpg salvati-l ca .tif apoi reconvertiti-l in .jpg.
Raport compresie: 10:1; 20:1
GIF - Graphics Interchange Format
Formatul .gif este un alt format popular pe Internet. Este folosit in special in animatie, fiind cea mai simpla solutie. Nu este recomandat pentru poze, fotografii datorita faptului ca este limitat la maxim 256 culori.
Un alt mare avantaj al formatului gif este ca suporta transparenta. Aceasta poate fi aplicata culorii de fundal.
Faptul ca suporta si Interlacing il face ideal pentru afisarea rapida in pagini web.
Raport compresie: 4:1; 10:1
PNG - Portable Network Graphics
Asemanator .gif-ului, acest format suporta transparenta insa si opacitate adica grade ale transparentei. Nu suporta animatie iar compresia este mai buna. Poate suporta milioane de culori. Probleme incompatibilitate cu internet Explorer (transparenta).
Raport compresie: 7:1
TIF - Tagged Image File
Neavand aceeasi popularitate ca celelalte formate descrise mai sus, formatul .tif (sau .tiff) ofera cea mai buna calitate a fotografiilor creand, insa, fisiere de dimensiuni mai mari. Luati in calcul folosirea acestui format atunci cand fisierul este important. Este asemanator formatului .bmp. Daca doriti sa afisati pe Desktop un fisier format .tif (wallpaper) il puteti converti din .tif in .bmp fara ca fisierul sa sufere vreo scadere a calitatii. Incompatibilitati browser.
Raport compresie: 1:1
Un comentariu:
Momentan se lucreaza de zor la png-uri care sa suporte animatia, pentru a inlocui definitiv gif-urile.
http://en.wikipedia.org/wiki/Animated_Portable_Network_Graphics
Trimiteți un comentariu