Vizitati noul blog KRAFTWIN

Doua proiecte de succes: Hotnews si Trilulilu

Recunosc ca nu am o parere prea buna despre virtualul romanesc. Cred ca este inca imatur si insuficient dezvoltat. De aceea 80-85% din timp mi-l petrec de ani buni pe locatii externe.
Imi doresc de ceva timp, insa, sa mentionez doua site-uri romanesti: hotnews.ro si trilulilu.ro.
Amandoua se situeaza pe primele pozitii in topuri (trafic si alexa) si au un trend ascendent. De hotnews.ro stiam de cativa ani insa de anul acesta m-am decis sa-l aleg ca principala sursa de stiri romaneasca.

Trilulilu.ro este o retea de sharing multimedia creata in 22 ianuarie 2007 dupa modelul youtube. Clujeanul Sergiu Biris a reusit sa gaseasca formula potrivita pentru a crea o platforma romaneasca de succes. Unul dintre putinele proiecte romanesti care au reusit si care pot fi comparate cu platforme similare din alte tari.
Poti posta fisiere video de maxim 150 MB marime, fisiere audio de maxim 60 MB marime si
imagini de maxim 5 MB marime si dispune de functie (embed) pentru incorporarea fisierelor intr-o alta locatie.
In about-ul site-ului acesta se prezinta:
"Trilulilu promoveaza spiritul de gasca, prietenia si flexibilitatea, in opozitie cu atitudinea de corporatie specifica altor site-uri de profil."

Statistici: alexa.com, trafic.ro



Hotnews.ro este un produs creat de cativa editori de presa in frunte cu Ioan Margarit. A fost lansat in aprilie 2000 de catre Asociatia Editorilor de Presa On-line sub denumirea revistapresei.ro.
Bine structurat, site-ul castiga detasat prin dinamism, un update continuu al stirilor care au, de multe ori, si suport audio-video. Postarea unor interviuri interactive a adus un plus in continut.
As avea de subliniat un minus la sistemul de vot al comentariilor pe hotnews.ro: faptul ca, comment-ul este ascuns in momentul inregistrarii unui vot negativ. Imi scapa utilitatea acestei functii care nu prea are alt rol decat acela de a descuraja comentariile.
Facand o mica paranteza, pot spune ca implementarea unui sistem de vot eronat este cauza prabusirii multor platforme romanesti si aici ma refer in mod special la agregatoare. Este pacat de munca depusa, caci altfel ar fi putut fi platforme interesante.

Abonare newsletter
Statistici: alexa.com, trafic.ro

Aparte insa de aspectele care ar putea fi criticate, aspecte intalnite si la platforme online celebre, cele doua proiecte au un real succes. Ma bucura faptul ca exista si platforme romanesti care au reusit. Sper ca vor aparea cat mai multe.

Romanii pierd, de multe ori, destul de mult si din cauza modului complicat, stufos de a prezenta lucrurile (aplicatii, proiecte, site-uri ...). In efortul lor de a parea cat mai profesionisti, de multe ori nu reusesc altceva decat sa plictiseasca audienta si sa indeparteze marele public. Abuzeaza de termeni tehnici excesiv, astfel ca nu dupa foarte mult timp simti cum te cuprinde o usoara durere de cap spre diferenta de modul saxon de prezentare simplu si la obiect. Google poate fi luat drept model si pe segmentul acesta.
Insa cele doua site-uri prezentate mai sus au inteles ca simplu si clar inseamna mai bine, mai eficient.

Pentru suspiciosii nostrii de ocazie: nu este articol-comanda, n-am fost platit de nimeni (din pacate)!

Un comentariu:

Mihai spunea...

pentru cineva care sta 8 - 10 ore in fata calculatorului, cred ca hotnews-ul este cea mai oportuna alegere ca flux de stiri.