Vizitati noul blog KRAFTWIN

Depanare Windows XP (chkdsk /r)

Uneori lucrurile nu merg asa de bine dupa cum ne-am dori si putem avea probleme cu Windows-ul XP. Cand ne e lumea mai draga si avem impresia ca sistemul nostru de operare e perfect ne trezim cu un ecran albastru care ne trezeste la realitate.
Una din erorile intalnite frecvent este:

STOP 0x000000ED UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME

Afisarea acesteia nu inseamna neaparat ca sistemul de operare e pierdut.
Pentru a incerca depanarea unei asemenea erori efectuati urmatoarii pasi:
  1. Porniti computerul si tineti tasta Delete apasata pentru a intra in BIOS.
  2. Din BIOS configurati ca boot-ul primar sa fie CD-ROM-ul, nu harddisk-ul. Configurati harddisk-ul ca secundar. Sectiunea din care puteti efectua configurarile respective este denumita uzual "Advanced BIOS Features".
  3. Deschideti unitatea optica si introduceti CD-ul de instalare al Windows-ului XP, apoi inchideti unitatea.
  4. Tastati F10 si Enter pentru a salva si inchide BIOS-ul.
  5. Computerul se va restarta si va boot-a pe CD. Setup-ul Windows-ului XP va demara. Cand vor fi afisate optiunile de instalare sau reparare apasati R pentru reparare.
  6. Tastati parola de administrator daca este cazul.
  7. Cand va fi afisat la prompter C:\ tastati chkdsk /r si apasati tasta Enter apoi asteptati ca programul de verificare/depanare harddisk sa-si faca treaba.
  8. Dupa terminarea rularii programului si reaparitiei C:\ la prompter restartati computerul prin apasarea butonului Reset de pe carcasa si scoateti CD-ul din unitate pentru a boot-a de pe harddisk.
In multe cazuri metoda de depanare descrisa mai sus da rezultate si Windows-ul XP va fi reparat. Metoda aceasta incearca repararea sistemului de fisiere. Bineinteles ca metoda nu da rezultate daca eroarea a fost cauzata de o problema hardware: cablul harddisk defect, harddisk defect ...

Multi useri se grabesc sa reinstaleze sistemul de operare la prima eroare afisata. Uneori acesta poate fi depanat usor. De multe ori ati cheltuit timp si bani pentru a rezolva o eroare a carui depanare dura 10 minute. Nu uitati ca cel la care apelati sa va rezolve problema are interesul sa va reinstaleze sistemul de operare (cost mai mare) nu sa va depaneze o simpla eroare.
Multi "specialisti" de cartier nici nu stiu cum sa depaneze eroarea respectiva asa ca din toate punctele de vedere se prefera reinstalarea Windows-ului. Adio configurari, parole, fisiere, salvari si bani. Este mult mai convenabil sa invatati cateva comenzi prin care sa va puteti depana Windows-ul.

12 comentarii:

Anonim spunea...

eu am erori total diferite de ceea ce se spune in acest tutorial :( de exemplu :
***STOP: 0X000000C5 (0x00500045, 0x00000002, 0x00000001, 0x8054B234)
***STOP: 0X00000019 (0x00000020, 0x84B36820, 0x84B36DB8, 0x0AB3DB28)
***STOP: 0x00000008, 0x00000002, 0x00000000, 0xAAE60D67)
***tcpip.sys - Address AAE60D67 base at AAE56000, DateStamp 44477c19
***STOP: 0x0000007E (0xC0000005, OxF6EBA46D, 0xF7C7EA74, 0xF7C7E770)
***portcls.sys - Address F6EBA46D base at F6EBA000, DateStamp 411o7f13
ultima vreau sa mentionez ca apare din ce in ce mai des si nu o pot rezolva decat prin butonul de restart deoarece toate aceste mesaje sant pe fond albastru si degeaba imi zice sa apas F8 ca ma apuca pastele si el nu isi da restart singur , va rog daca ma puteti ajuta va raman recunoscator

DG Botez spunea...

Erorile provin de la driverul placii de retea si de la driverul audio. Pentru a testa dezactiveaza-le din BIOS si vezi daca erorile mai apar.
Ultima eroare de care vorbesti se refera la placa audio (portcls.sys).

Ca sa te pot ajuta mai mult trimite-mi configuratia hardware si versiunea de XP folosita la adresa de contact din sectiunea Suport Tehnic Free de pe coloana din mijloc a blogului.

Anonim spunea...

deci cateva din ele nu imi mai apar dar in schimb nu am gasit ceea ce ai mentionat sa iti trimit, in schimb windows-ul este unu hackuit care merge cel mai bine pe pc-ul meu Windows Black Edition(668 Mb nu cel de 4,5 Gb) , iar bios-ul este foarte vechi si ceea ce mi-ai cetur sa le dezactivez nu am nici o posibilitate din bios ca este din 2004 daca nu ma insel iar update nu stiu cum sa ii fac ca am incercat cu Everest si nu reusesc daca ne putem contacta pe mess las un id aici best_kidnapper si sinncer ca am cautat pagina asta foarte multe zile ca nu mai stiam cum se numeste ... in fine ma bucur ca am gasit-o si multumesc de suport

Anonim spunea...

Cand mi-a aparut ultima imi cerea ceva de genul safe mode si am reusit si am dat nu stiu pt ce este aceasta optiune dar in schimb vad ca nu imi mai apare asa des aceste erori si sistemul merge mult mai bine , vreau sa mentionez ca update nu fac niciodata la windows deoarece ma aleg de la ei cu un antivirus ce imi inchide toate optiunile si ceea ce pot face (orice comanda) merge pe pagina unde pot cumpara licenta la acel antivirus si de asta nu ii suport pe astia de la microsoft .....pfff

DG Botez spunea...

Problemele pe care le ai sunt de natura hardware, de aceea nu te pot ajuta daca nu imi trimiti configuratia hardware. Descarca SIW (http://www.gtopala.com/siw-download.html), ruleaza-l, salveaza fisierul si trimite-l la adresa de contact din sectiunea Suport Tehnic Free de pe coloana din mijloc a blogului.

Anonim spunea...

amreusit eu dar nu cu acela ci cu everestul si presupun ca este necesar-ul , problema este ca nu se intelege adresa de mail , te rog poti sa o postezi intr-un comentariu ca nu se vede sau poate o fi de la mine sa nu o vad nu stiu

DG Botez spunea...

suport_kraftwin pe yahoo.com

Anonim spunea...

gata am trimis mail si sper ca este bun ce am trimis eu

camelia spunea...

Buna ziua.Ma numesc camlia si am si eu probleme cu calculatorul.Pentru inceput vreau sa va spun ca sunt putin "tamaie" in probleme de calculatoare.Sa revenim la subiect:pentru inceput dragul computer a inceput sa intre in "slip" de unul singur.Am chemat mesteri locali sa-l repare-rezultat,a mai aparut ceva pe ecran-"this copy of windows did not pass genuine windows validation".Am chemat pe cei de la rom-telecom si mi-au spus sa resetez computerul tot cu mesteri locali.Multumesc, nu!Am umblat eu singura apoi si am facut alta pozna:internet explorer functioneaza fara programa de completare.Atat.M-am saturat.Poate cinava sa ma ajute?Va rog

DG Botez spunea...

@camelia
1. Mesajul apare deoarece copia Wndows-ului nu este legala iar cineva a incercat sa o valideze online. Pentru a scapa de mesaj descarcati si rulati acest program (RemoveWGA):
http://www.softpedia.com/get/Tweak/Uninstallers/RemoveWGA.shtml

2. In sleep intra din cauza setarilor legate de Power Management. Poate fi si din BIOS insa poate fi si din Windows.
Pentru Windows: Start->Control Panel->Power Options si stabiliti setarile dorite.

3. Nu inteleg expresia "programa de completare". Oricum, mai bine folositi browser-ul Firefox: http://en-us.www.mozilla.com/en-US/

Mare atentie cu "mesterii" locali. Traim in tara in care toata lumea "se pricepe" la computere, aceasta fiind si explicatia pentru care jumatate dintre ele nu mai sunt functionabile sau functioneaza in regim de avarie.

Daca mai aveti nelamuriri: suport_kraftin (yahoo.com)

costy_ spunea...

Salut. Ma numesc Costy si am o problema cu calculatorul ce ma deranjeaza de foarte mult timp,cind deschid calculatorul de restrteaza de foarte multe ori,iar cind sa dechis merge fara probleme,daca ma puteti ajuta .Va multumesc

DG Botez spunea...

@costy:
vezi articolul asta: http://kraftwin.blogspot.com/2008/06/windows-ul-se-restarteaza.html