Vizitati noul blog KRAFTWIN

YOUTUBE - Broadcast Yourself

Tehnic vorbind aceasta este o retea pentru sharing-ul fisierelor video. Astazi nu pare prea mare lucru insa daca acum cativa ani incercai sa incarci intr-un server web un clip de 50Mb si nu aveai domeniu propriu puteai sa te lasi pagubas.
Firma a fost infiintata de trei fosti angajati ai PayPal in februarie 2005 numele de domeniu fiind inregistrat pe 15 februarie.
Firma din San Mateo (California) s-a nascut initial numai pentru simplul fapt ca cei trei nu-si puteau trimite filmulete prin Internet datorita marimii acestora.
Cei trei fondatori sunt Chad Hurley (31 de ani), Steve Chen (30 de ani) si Jawed Karim (29 de ani). Primul este si creatorul binecunoscutului logo PayPal. Youtube.Inc a ajuns astazi sa fie parte a celei mai de succes afaceri din Statele Unite adica, bineinteles, a lui Google.
Unde si-au inceput afacerea cei trei? Intr-un garaj, bineinteles! Se pare ca, in America, a-ti incepe afacerea intr-un garaj este cel mai indicat daca vrei sa faci miliarde de dolari (vezi Google si Microsoft). De mentionat si ajutorul firmei Sequoia Capital care a contribuit cu aproape 12 milioane de dolari la lansarea si dezvoltarea Youtube.
Pe 9 Octombrie 2006 Google Inc. anunta ca doreste cumpararea companiei celor trei.
In noiembrie plateste pentru compania celor trei 1.65 miliarde dolari (in actiuni). Conform actului acesta Chad Hurley a incasat 694.087 dolari, Steve Chen 625.366 dolari, iar Jawed Karim 137.443 dolari.
Youtube are aproximativ 20 milioane de vizitatori unici zilnic, incarca in servere 60000-70000 de clipuri pe zi si ruleaza aproximativ 100 milioane de clipuri in 24 de ore.
Chiar daca initial s-au revoltat si au facut scandal din cauza incalcarii dreptului de autor pana la urma CBS, BBC, Universal Music Group, Sony Music Group, Warner Music Group, NBA, The Sundance Channel au incheiat intelegeri cu Youtube, atrase de numarul de vizitatori zilnic. E usor de prevazut ca multe alte concerne vor dori colaborarea.
Recent Youtube a declarat ca va imparti profitul cu userii, in sensul ca acestia ar putea fi platiti in functie de popularitatea clipului pe care il realizeaza prin afisarea unor reclame in clip.

Lumea se schimba! Castigul online va avea efecte si pe piata muncii clasice. Deja au aparut probleme in Statele Unite, multi angajati preferand sa inceapa pe cont propriu o afacere online insa folosind datele castigate in companie. Astfel de situatii se vor intalni frecvent pe viitor, mai ales in zona specialistilor IT.
Se apropie zilele in care ne vom putea crea radiouri si televiziuni proprii pe Internet doar logandu-ne pe cine stie ce site. Vom putea posta propriile filme si de cate 2 ore cu rezolutii inalte. Parca vad "In seara asta pe canalul online dsugbhfkuh ruleaza a treia parte din ..."; "Urmariti cum Martha o plezneste cu forta pe soacra sa in timp ce James nu intervine! Nu ratati al treilea episod din viata celor doi! Dupa serial urmariti-o pe voluptoasa ... cum a pacalit nu mai putin de 6 barbati intr-o singura zi!".
Televiziunile clasice vor fi nevoite sa gaseasca concepte, formate noi pentru a tine pasul! De fapt, pentru acestea, problemele au cam inceput, mai ales pe segmentul stirilor!
Ramane doar intrebarea: in care garaj s-o mai coace si afacerea asta? Daca as sti ... ?

Niciun comentariu: