Vizitati noul blog KRAFTWIN

Cum cumperi un computer

Cumparatorii

Stiti ce este o placa video si cum arata?
Stiti ce este o placa de baza si cum arata?
Stiti ce este un modul RAM si cum arata?

Daca ati raspuns "NU" la toate intrebarile, atunci apelati obligatoriu la cineva de specialitate caci aveti toate sansele sa cumparati doar un "cotet" scump! Criteriile dupa care alegem un computer:

- performanta
- firma constructoare (indeosebi in cazul laptop-urilor)
- garantia oferita
- pret
- design

Nu va duceti singuri la Mall sau in alta parte sa cumparati computere ca pe o legatura de patrunjel!

Din pacate multi cumparatori nu au nici cea mai vaga cunostinta referitor la criteriul performantei sau nu cunosc mai nimic din domeniu! Intel sau AMD? NVIDIA sau ATI? ASUS sau GIGABYTE? Maxtor sau Seagate? Parerile despre procesoare sunt impartite insa confuzia este totala! De multe ori un Celeron depaseste un AMD 64 numai pentru ca este Intel ...! Un Dual Core e un gunoi fata de un Sempron sau afirmatii de genul "ATI e cea mai buna! De ce? D-aia! Stiu eu (???)!"
Din pacate s-a creat iluzia (tipic romaneasca) ca aproape oricine se pricepe la fabricarea computerelor! Nu s-a facut o statistica insa daca s-ar face cred ca o buna parte din computere existente zac in nesimtire de luni de zile iar o alta parte functioneaza execrabil! N-am inteles niciodata de ce ar fi dispus un necunoscator sa plateasca 700-1500E pe un computer dar nu ar plati niciodata pe cineva specializat care sa-l sfatuiasca ce sa cumpere practic pentru a nu arunca banii pe fereastra! E o ciudatenie a pietii noastre, ca in multe alte domenii si tine de educatie!

Urmariti in cateva clipuri ce puteti pati atunci cand chiar nu stiti despre ce este vorba:











Vanzatorii

In ceea ce priveste fabricantul de computere avem de-a face cu mai multe categorii!
- Uneori este vorba de o firma cu 5 persoane care pana mai ieri lucrau in domeniul constructiilor sau aiurea! Cunosc cateva asemenea firme, unele cu sediul chiar in centrul pietei!
- Alteori patronii firmelor, chiar daca sunt de specialitate, angajeaza persoane (19-24 ani) care in afara de instalarea Windows-ului intr-un mod aproape jenant sau vorbitul pe "mess" altceva nu cunosc! Prefera angajarea acestor amatori (mult spus) intr-un domeniu atat de stufos si greoi pentru ca ii platesc cu mai nimic!
- Daca exista unii fabricantii care sunt seriosi, competenti, acestia de multe ori fac o alta greseala: umfla pretul cu mult peste acceptabil devenind neinteresanti pentru cumparatorul mediu!
- O alta categorie este cea a fabricantului competent, insa complicat la garantii! De obicei acesta iti schimba o piesa numai daca a fost furata de extraterestrii si atunci trebuie sa-i aduci chiar si o dovada!
- O alta categorie este cea a firmelor in care sunt angajati toti nepotii, nepoatele, sotiile si ce neamuri mai au ei pe acolo! Nu va imaginati ce pot "fabrica" acestia!

Apropos de aceasta ultima categorie acum aproximativ trei ani mi s-a propus un post de director vanzari intr-o firma care asambla computere! Firma este una nationala, insa in filiala respectiva erau 5 angajati! Le-am dat un test elementar referitor la diverse porturi (standarde, voltaj, ...) si altul referitor la simplii parametrii ai unei placi video (memorie, procesor). Una din angajate nu stia cum arata un port AGP, iar unul dintre angajati nu cunostea nici macar diferenta dintre force feedback sau vibration feedback (ma refer la volane, desigur). Bineinteles ca am comunicat conducerii ca practic nu va ramane niciunul din cei cinci si ca voi angaja personal calificat daca accept postul! Am fost informat subtil ca trei dintre ei nu pot fi concediati pentru ca sunt rude cu cineva de la centru! Le-am spus ca nu prea au nici o sansa sa functioneze si mi-am vazut de ale mele! Situatia asta se intalneste frecvent, din pacate!
Inca un sfat: nu va lasati impresionati de un spatiu generos chiar in centrul pietei!

Atentie de unde si cum cumparati un computer daca doriti sa si functioneze bine o lunga perioada de timp!


Dar cum si de unde cumpar un computer?

Articolul asta nu e scris ca sa faca vreo reclama sau sa dea cuiva in cap! E de ajuns sa apelati la o persoana calificata! De obicei, taxa de consultanta nu e mare si va scuteste de batai de cap! Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se inteleaga faptul ca domeniul computerelor nu este unul simplu daca vrei performanta si fiabilitate! Nu-mi dau seama cum se poate ca un domeniu atat de complex in general, la noi sa fie redus la nivelul unei musaca sau ciorbe de burta.

Afirmatii din categoria "perle" culese de la diversi "priceputi" in computere:
"Instalarea Windows-ului este cea mai simpla treaba!"
"Ce treaba are configurarea BIOS-ul cu instalarea Windows-ului?"
"Avea un computer pe care nu se putea juca nimic, insa am scris ceva in registru si acum joaca aproape orice!"
"L-am sfatuit sa-l ia pe cel mai scump ca e cel mai bun!"
"Pentru mine computerul nu mai are secrete!"
Lista ar putea continua insa deja incep sa ma enervez asa ca ma opresc!

Dar poate doriti sa va fabricati singuri computerele? Ok! Va puteti face o idee urmarind un clip si/sau link-urile de mai jos.




http://www.mysuperpc.com/
http://www.build-your-own-cheap-computer.com/computer-parts.html
http://www.pcmech.com/byopc/

http://www.buildyourown.org.uk/pc-building/
http://www.kitchentablecomputers.com/started.htm
http://computer.howstuffworks.com/build-a-computer.htm
http://www.build-your-own-computers.com/
http://www.buildyourowncomputer.net/learntobuild.html
http://www.techpowerup.com/articles/other/144
http://www.howtobuildyourowncomputer.net/
http://www.buildeasypc.com/


Chiar daca nu veti ajunge sa construiti computerul macar veti intelege cat de cat despre ce este vorba si nu veti mai fi chiar asa usor pacaliti de diversi "priceputi"!

Cred ca acum va este putin mai clara realitatea din domeniul computerelor! Lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum par! Puteti ramane usor fara o gramada de bani si cu un computer aproape nefunctional!
Incercati sa va protejati singuri caci nu va va proteja nimeni! Succes!

Niciun comentariu: