Aceste pasapoarte electronice prezinta un risc de securitate major, datele continute de chip-ul inserat putand fi citite de la distanta, la fel ca in cazul tehnologiei bluetooth, si de catre terti. Daca un tert obtine datele unui individ acela poate folosi datele obtinute pentru a clona un nou pasaport.
Lukas Grunwald, un expert german de securitate, demonstreaza in clipul de mai jos despre ce este vorba.
Se naste firesc intrebarea: "Din moment ce e-pasapoartele pot fi atat de usor falsificate atunci care mai este scopul lor?"
Datele stocate in aceste chip-uri sunt vulnerabile si la campurile electrice, acestea putand-le sterge. Astfel ca "metoda de siguranta complexa" cedeaza in fata unui biet cuptor cu microunde.
Un alt aspect este acela ca folosirea pe scara larga a acestor e-pasapoarte va duce, treptat, la automatizarea procesului. Se preconizeaza ca, treptat, granicerii sa fie inlocuiti cu SmartGate-uri sau AutoGate-uri, simple scanner-e pentru amprente sau caracteristici faciale.
Disparitia controlului uman, tinand cont de posibilitatile de "pacalire", devine riscanta.
Exista si o parte buna: s-ar putea sa calatorim in USA fara viza.
Hack-ul unui ePassport cu ajutorul unui reader de 250£.
RFID (Radio-Frequency IDentification)
RFID reprezinta o mai veche metoda pentru identificare care dateaza de prin 1970, nefiind deloc noua. Metoda se bazeaza pe un banal circuit integrat (emitator) in care pot fi stocate date, si o antena.
Mai multe despre RFID
http://en.wikipedia.org/wiki/RFID
http://consumerist.com/tag/rfid/
http://search.techrepublic.com.com/search/epc+generation+2.html
http://www.cebit.de/newsanzeige_d?news=34689&tag=1218146401&source=%2Fnewsarchiv_e&noindex=
http://www.spychips.com/
In afara de riscul furtului de identitate pasapoartele biometrice creaza doua probleme principale ce tin de:
1. Viata privata
2. Convingerile religioase
Viata privata a individului
Deputatul cipriot Adamos Adamou (PE), referindu-se la pasapoartele biometrice, afirma ca:
"The political scope of this regulation clearly seeks to legalise the use of biometric data and puts us in a state of mind of constant surveillance and deprivation of privacy."Da! Un punct de vedere impartasit de foarte multi! Cei romani ce pareri or fi avut?
In acest context poate ca ar fi cazul sa reamintim putin si Universal Declaration of Human Rights.
Pentru a institui diverse reguli astazi se vorbeste obsesiv despre terorism. Aceasta motivatie a stat si la baza legilor privind controlul comunicatiilor si a datelor electronice.
Va sfatuiesc sa fiti foarte atenti cand, intr-o discutie, este folosita aceasta motivatie caci nu este "de bine" deloc.
Oricum, daca va mai fi folosita isteric sperietoarea terorista, pana la urma isi va pierde efectul.
De data asta atacul asupra vietii private a individului vine din Vestul Europei (via USA) si nu dinspre Est, cum eram obisnuiti!
Din blogul lui Bogdan Manolea culeg un link in care se vorbeste si despre o actiune in instanta contra pasapoartelor biometrice.
Religie
Biblia face referire (in Apocalipsa) la cele doua probleme: numarul fiarei si implantul acestuia.
Apocalipsa 13:17-18
"17. Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numarul fiarei, sau numarul numelui fiarei.Apocalipsa 14:9-11
18. Aici este intelepciunea: cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei, caci este numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase."
"9. Si al treilea inger a venit dupa ei, strigand cu glas puternic: Cine se inchina fiarei si chipului ei si primeste semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui,Apocalipsa 20:4
10. Va bea si el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, in potirul maniei Sale, si se va chinui in foc si in pucioasa, inaintea sfintilor ingeri si inaintea Mielului.
11. Si fumul chinului lor se suie in vecii vecilor. Si nu au odihna nici ziua nici noaptea cei ce se inchina fiarei si chipului ei si oricine primeste semnul numelui ei."
"Si am vazut sufletele celor taiati pentru marturia lui Isus si pentru cuvantul lui Dumnezeu, care nu s-au închinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mana lor. Si ei au înviat si au împaratit cu Hristos mii de ani."Daca la pasapoartele biometrice sau permise mai pot exista discutii caci nu se implanteaza nimic in corp, cand vorbim de posibile implanturi biometrice discutiile dispar caci implanturile intra, dupa cum putem observa, in coliziune directa cu Biblia. Cum populatia crestina este covarsitoare in Europa si America ne putem imagina ca ideea unor implanturi biometrice, altele decat cele medicale (voluntar), este imposibil de pus in practica vreodata.
Termeni ca: eficientizare, automatizare, globalizare ..., suna bine pana in punctul in care incepi sa vorbesti despre implanturi biometrice de urmarire/identificare. Toate promisiunile care pot fi facute, toate scenariile minunate care pot fi schitate, se vor bloca dur de pasajele din Biblie care fac referire, de data asta in mod clar, la acestea.
Nimeni nu a afirmat ca numarul fiarei nu ar exista in codul de bare. Despre prezenta numarului fiarei in codul de bare puteti citi aici un document care limpezeste putin problema.
http://www.scribd.com/doc/2672927/identificarea-numarului-666-in-codul-de-bare
Mi-e greu sa cred ca un crestin si-ar implanta vreun chip pentru binele general, al societatii sau al planetei. Nici amenintarea cu cohorte de teroristi care ne pandesc la fiecare colt de strada nu are vreun mare efect in cazul asta.
Cu toate acestea nu cred ca, din punct de vedere religios, pasaportul biometric constituie vreo problema. Nu exista niciun fel de implant, asa ca ...
Consider ca problemele care sunt create de acest document electronic tin mai mult de viata privata si de securitatea individului.
Daca doriti, puteti semna o Petitie contra pasapoartelor biometrice.
Viitor
Omenirea va crea tehnologii tot mai complexe, mai performante. Observand manifestarea unor tendinte periculoase, probabil ca este cazul sa fie create un nou set de reguli care sa protejeze mai clar viata privata a individul pe viitor.
Supravegherea audio/video, monitorizarea comunicatiilor/retelelor si folosirea chip-urilor sunt motive intemeiate pentru stabilirea unor reguli mult mai clare. Lipsa acestor reguli clare poate fi extrem de periculoasa, putand duce chiar la disparitia societatilor democrate.
Introducerea pasapoartelor biometrice ingrijoreaza, si pe buna dreptate. Fie din cauze crestine, fie din cauze simple ce tin de libertatile fundamentale ale oamenilor, asemenea masuri nu pot fi vazute deloc cu ochi buni.
Scanari retina, raze X, amprentare, chip-uri implantate si alte metode biometrice trebuiesc privite cu atentie cand sunt aplicate global, fara discernamant. Sunt probleme sensibile, delicate, care lovesc in intimitatea individului.
Folosirea tehnologiei moderne atrage, insa sa nu uitam ca aceasta, de multe ori, este si cea mai nesigura fiind vulnerabila la tot felul de hack-uri. Toata aceasta tehnologie se bazeaza pana la urma pe simple dispozitive electronice si pe biti. Tinand cont de uriasul volum de informatie disponibil pe Internet este greu de crezut ca mai poate fi creat vreun dispozitiv de securitate electronic 100% sigur.
Imaginati-va ce tehnologii avansate vor exista peste 10-20 de ani si apoi imaginati-va cum ar arata o societate plina de proceduri (in numele eficientei) privind viata privata a indivizilor: controlul creierului, supraveghere totala, procreare organizata, restrictii de comunicare, de miscare ... E un cosmar, dar din pacate poate fi posibil. Probabil ca nici literatura SF nu a fost in stare sa descrie pe deplin un asemenea scenariu negru.
Sunt adeptul folosirii tehnologiei in toate domeniile si cred ca in aceasta directie se face mult prea putin. Trebuie sa dezvoltam tehnologiile insa, in paralel, trebuie sa ne asiguram ca acestea nu pot fi folosite chiar contra oamenilor. Oricate descoperiri tehnologice s-ar mai face acestea nu ar mai valora nici cat o ceapa degerata daca nu ar lucra in folosul nostru, al tuturor.
Concluzie
Oricum, indiferent de cauza (viata privata sau crestinism) un lucru ramane cert: biometria este si va ramane o problema delicata. Nu este bine sa te joci prea tare cu ea caci daca impingi lucrurile prea mult riscurile sunt greu de calculat. In afara unei mici parti din populatie cei mai multi se vor opune implanturilor in corp.
Uniii sustin ca pasapoartele biometrice sunt doar o etapa premergatoare implanturilor si nu exista motive sa nu-i credem.
Nu cred ca este util ca cineva sa incerce sa creeze disensiuni intre stiinta si religie. Intr-un cadru armonios ambele pot coexista.
Monitorizarea comunicatiilor de orice fel, pasapoarte biometrice si altele ne arata faptul ca traim niste vremuri nu tocmai placute si ca anumite scenarii pot avea un sambure de adevar. O anumita propaganda perversa prin care se doreste sa cedam unele dintre drepturile noastre se manifesta deja, mai ales prin canalele media de prestigiu americane.
Recent am urmarit un reportaj ciudat pe National Geographic in care cativa incercau sa ne convinga ca oamenii sunt deja depasiti si ca viitorul apartine omului-cyborg. "Ne asteapta vremuri minunate!" suna concluzia. Pe bune?
Tehnologiile trebuie sa se dezvolte fara a implica si incalcari ale vietii private sau convingeri religioase. De-abia astept vremurile in care sa vad roboti circuland pe strada insa vreau sa-i pot conduce nu sa devin unul dintre ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu