Vizitati noul blog KRAFTWIN

Software parental si protectia copiilor in Internet

Am citit recent un articol pe PCWorld din care am aflam ca patru din cinci parinti nu folosesc soft-urile pentru protectie online (parental software) iar 30% dintre acestia isi lasa copii sa navigheze nesupravegheati in Internet.
Studiile efectuate de specialisti in securitate confirma ceea ce credeam si eu, anume ca motivul pentru aceasta situatie este chiar slaba educatie a parintilor in lucrul cu computerul. Cei mai multi dintre parinti nici nu stiu ca exista asemenea soft-uri pentru protectie sau nu stiu de unde le-ar putea descarca sau activa. Apoi, un asemenea soft de protectie online contine diverse optiuni specifice navigarii pe Internet, optiuni descrise in termeni tehnici, neintelesi de multi parinti.

Parental Software - confuzia termenilor
O problema des intalnita la aceste soft-uri este aceea ca, din cauza confuziei generata de o conceptie simplista, superficiala, acestea pot restrictiona eronat si ceea ce nu ar trebui, adica site-uri legitime. In trecut au existat scandaluri declansate de aceasta situatie. Doua companii care au avut de suferit din cauza acestor confuzii grosolane sunt Es
sex si Sussex fiind restrictionate de anumite soft-uri pentru protectie pentru ca, contineau grupul de litere sex.

Daca un joc pentru copii se numeste "
Pune bomba", din cauza termenului bomba este posibil ca soft-ul sa restrictioneze pur si simplu jocul! Sau cum tratezi urmatorul titlu intalnit pe un site total necunoscut: "Calareste iapa"? Titlul se refera la un joc sau la o actiune legata de sex? Dar "Mulge vaca"?

Daca ne referim la limba romana lucrurile devin mult mai confuze. Absenta/prezenta diacriticelor, precum si intelesul pe care-l pot avea diversi termeni romanesti intr-o alta limba produce situatii greu de depasit.
Sa luam ca exemplu termenul
ţâţa. Cand sunt folosite diacriticele, termenul poate face referire la:
- s
ân
-
ţâţa-caprei
-
ţâţa oii
-
ţâţa vacii
-
ţâţa-fiului
-
ţâţa-mielului
(DEX)


Insa, fara folosirea diacriticelor, adica
tata, termenul poate capata alte semnificatii.
Apoi trebuie sa luam in calcul si diversele situatii in care un termen poate cuprinde grupul de litere
tata: tataie, patata, ratata, rasfatata, mutata, tatar ...
Ca lucrurile sa devina si mai complicate, acelasi termen poate face referire si la grupul indian TATA, la oraselul unguresc Tata sau la cantareata thailandeza Tata Young deci se impune si verificarea existentei/semnificatiei termenului in cadrul altor limbi straine.
Ar mai trebui verificata si prezenta acestui grup de litere in cadrul altor termeni straini.

Nu nu am descris decat, simplist, cum se petrec lucrurile in cazul textului, luand in calcul un singur termen romanesc. Daca ne referim la continut foto sau video, lucrurile stau mult mai rau.
Puteti observa usor cat de complicate sunt lucrurile cand iti propui sa creezi un soft parental!
La un moment dat am avut intentia sa creez un asemenea soft. Dupa cateva teste am abandonat dandu-mi seama ca, pentru a obtine eficienta, o asemenea abordare nu este tocmai cea mai indicata.

Ce pot face pentru protectia copilului?
Puteti folosi un keylogger, motoare specifice, site-uri pentru copii sau/si supravegherea video. Puteti restrictiona site-uri, mess-ul, retele sociale, retelele P2P, conturi e-mail, chat-ul sau puteti folosi OpenDNS. Mai multe aici.

Bineinteles ca pentru a putea efectua anumite restrictii trebuie ca mai intai parintii sa inteleaga cum functioneaza lucrurile in Internet. Dar se pare ca tocmai aici este exista o mare problema!

Insa chiar si atunci cand stii cum functioneaza lucrurile, atunci cand efectuezi restrictii pentru navigare online, exista situatii in care lucrurile raman confuze, deciziile fiind greu de luat.
Multe site-uri educationale gen
wiki sau how/diy sunt extrem de utile insa contin si informatii specifice maturilor. Multe site-uri populare de jocuri online contin si link-uri sau reclame care pot duce spre site-uri cu continut matur. Site-urile de video sharing contin multa informatie educationala, utila, insa si continut matur.

Cand incep adevaratele probleme?
Din ce am putut constata pana acum, referitor la comportament in online, copii pana in 10-11 ani se multumesc sa coloreze, sa asculte muzica, sa joace simple joculete si sa vizualizeze imagini, lucrurile nefiind atat de complicate.
De la 12 ani situatia se schimba, viata parintelui devenind mai grea. La 12-13 ani copilul poate gasi singur site-uri, forumuri, in care poate citi/viziona/intelege o gramada de lucruri inclusiv cum ar putea scapa de restrictiile pentru navigare, afla ca mai exista si alte browser-e, invata sa foloseasca Task Manager sau Startup ... Fiul meu n-are nici 13 ani si deja m-a intrebat ce este un keylogger.
Se manifesta acut dorinta comunicarii online. Este momentul in care apare presiunea pentru instalarea mess-ului si pentru crearea conturilor pe retelele sociale. Devin foarte curiosi, dornici de cunoastere si comunicare si pot inmagazina informatie cu o viteza si o usurinta surprinzatoare atunci cand sunt interesati.

Nota:
- Si telefoanele mobile performante pot reprezenta o problema, insa acestea nu au legatura cu subiectul articolului.

Sa nu-l mai las pe Internet?
Nu e de mirare ca multi parinti se simt, la un moment dat, depasiti de situatie. Unii aleg abordarea dura, transanta: fara Internet! Daca parintele realizeaza ca nu se poate descurca in efectuarea restrictiilor pentru navigare, ca nu poate controla lucrurile, atunci aceasta abordare extrema, dura, poate fi sanatoasa. Spun
poate fi deoarece, daca preadolescentul este inconjurat de colegi care au acces la Internet, atunci este de discutat, probabil ca trebuie gasita o alta solutie.
In general, nu este indicata nici libertatea excesiva insa nici restrictionarea totala.

Final
Puteti intelege mai multe citind cartea Controlul Parental & Protectia copiilor Online (en.), scrisa de Adam Thierer, membru al Internet Safety Technical Task Force.
Nu va asteptati sa gasiti soft-uri minune prin intermediul carora copilul sa navigheze in siguranta 100% in Internet. Asa ceva nu exista! Soft-urile pentru protectia copiilor asigura, in cel mai bun caz, o protectie partiala.

Si eu lucrez in prezent la un soft pentru protectia copiilor online insa este gandit dintr-o alta perspectiva, mai simpla si, cred eu, mai eficienta. Sper ca in maxim o luna sa apara prima versiune.
Pana atunci puteti citi
un alt articol util pentru a invata cum sa va protejati copilul in Internet!

Niciun comentariu: