Eugene Kaspersky a declarat ca Internet-ul are nevoie de o Politie, ca user-ilor le-ar trebui pasaport pentru a accesa Internet-ul si alte aberatii totalitariste. Daca declaratia ar fi fost facuta de un idiot oarecare (sunt o gramada) nu m-ar fi interesat prea tare insa vine tocmai de la un specialist IT si inca unul cu greutate, un pezzonovanta al domeniului. Respectivul este unul dintre fondatorii Kaspersky Lab, renumita corporatie care produce produse antivirus si alte produse de securitate.
M-am intrebat: "WTF? Ce-i cu tipul asta? A luat-o razna?".
Apoi am citit mai atent un articol din Computerworld incercand sa inteleg care-i treaba.
Un comentariu care trimite la slashdot apoi la wikipedia mi-a atras atentia (ce bine ca exista libertate in online). In acest comentariu exista o afirmatie tare interesanta:
"Kaspersky (Evgeniy Valentinovich Kasperskiy) a absolvit Institute of Cryptography, Telecommunications and Computer Science un institut sponsorizat si de ... Ministerul Rus al Apararii KGB, in 1987."
Wow, cum m-am luminat? Ce simplu a fost! Pai spune, mai Eugen, asa!
Daca urmaresti cariera profesionala a celor care doresc reguli totalitare in Internet descoperi aproape intotdeauna ca respectivii au avut de-a face cu serviciile secrete, armata sau alte institutii militarizate. Ii recunosti dupa mentalitate, ei tinand intotdeauna sa ne protejeze :)! Mai sa fie! Ce baieti grijulii! La un moment dat ajung si userii simplii sa-i recunoasca, indiferent cu ce motivatii vin. Descriu riscuri, creioneaza scenarii apocaliptice, atrag atentia asupra pericolelor iminente, sunt ingrijorati pentru protectia noastra. UN MARE RAHAT PE O MARE VARZA! E vorba doar despre CONTROLUL TOTAL al userilor!
In interviu rusul afirma si ca daca ar putea schimba ceva in Internet ar fi tocmai designul acestuia. Tot de dragul protectiei userilor, bineinteles! Of, mi se rupe ... inima! E nemultumit de faptul ca designul actual permite anonimitatea. Tocmai aceasta anonimitate (oricum relativa) a permis libertatea de exprimare. Libertatea de exprimare s-a putut manifesta liber, multe zone intunecate ale societatii, multe actiuni abuzive sau scelerate ale unor indivizi potenti putand iesi la iveala, la lumina. Doar prin Internet s-au putut face dezvaluiri importante, celelalte mijloace media (clasice) fiind compromise de mult timp.
Si cand iesi pe strada te expui unor riscuri care-ti pot lua chiar viata. Si cand sofezi risti sa mori. Si daca te sui pe o scara risti? So? Ce facem, cum facem? O luam razna in lumea intunecoasa a controlului absolut, specific totalitarismului?
Eu nu! Mersi! Prefer sa ma risc! Este mult mai convenabil!
Ca sa stabilesti reguli dure de control in Internet este aproape imposibil deoarece acest lucru trebuie realizat la nivel planetar. Ar trebui sa existe o legislatie unitara, implementata de toate statele. De acest aspect este constient, cu parere de rau, si rusul. Ei, ce sa-i faci, nu toata lumea gandeste totalitar! Unii sunt mai democrati, asta e! Obisnuieste-te cu ideea!
Apoi, userii din statele totalitare cum s-ar mai putea exprima? Din pacate, nu traim toti in democratie. Unii au nevoie de anonimitate pentru a-si putea spune opinia. Designul Internetului permite astazi acest lucru, intr-o anumita masura, daca stii ce si cum trebuie sa faci!
Daca trebuie sa aleg intre libertatea de exprimare+insecuritate si protectie totala+totalitarism aleg prima varianta cu ochii inchisi.
Rusul mai spune si ca tarile care nu ar adera la Internetul controlat ar fi excluse! Wow, ce om rau, fara inima! Ma mir numai ca asemenea aberatii vin tocmai de la unul din domeniu IT. Fara sa mai fac referire la modul de gandire specific comunist, ma intreb ce i-ar opri pe ceilalti sa creeze un alt Internet democratic, un alt grup de retele? Sau ii tine o scama? Helloooo? Esti ditamai specialistul IT? Ce-ai patit nene?
Ma mai intreb ceva: rusul chiar isi imagineaza ca tara democratiei - SUA - se va racorda vreodata la acest sistem bolsevic? Probabil ca parti din Estul Europei, sudul Americii, Asia si Africa s-ar combina la asemenea tampenie totalitara, insa statele civilizate, cu democratii vechi, in niciun caz.
Trebuie sa-i reamintesc lui Evgeniy si faptul ca identitatea online poate fi furata, destul de usor. Deci pentru protectia userilor nu-i vreo mare afacere, ci dimpotriva. Infractorii vor gasi metode pentru a pacali sistemul! Aproape toate metodele de securitate au fost compromise de hackeri, de spammeri, de crackeri. Acestia vor fi capabili sa fure sau sa fabrice si ID-uri virtuale. Nu-mi imaginez ca va fi o mare scofala, am vazut multe pana acum. Cati oameni nevinovati s-ar trezi implicati in diverse activitati ilegale virtuale? Mai gandeste cineva vreun pic?
Stalinistii au avut o mentalitate de bolovan intotdeauna. Pentru a prinde un delicvent controlau pe toata lumea. Era mult mai comod! La ce sa ne chinuim sa prindem pe cineva prin profesionalism? Mai bine ii luam pe toti si vedem noi pe urma! Cool! Foarte inteligent!
Oamenii au dreptul sa-si spuna opinia, anonim sau nu! Nimeni nu trebuie sa ingradeasca acest drept! Nici Vasile, nici Ivan, nici Smith, nici Fritz!
Un user care a vizitat Coreea de Sud povestea ca nici macar nu putea comenta pe site-urile locale deoarece nu avea un ID Internet! Totul era bine organizat, prin intermediul controalelor ActiveX, controale folosite deseori in sistemul bancar (articol). Userul, fiind strain, nu-si putea nici macar crea un ID Internet, cerut pe-acolo. Ce-i asta? Daca vizitati site-uri sud-coreene veti observa ca nici nu prea mai exista comentarii! Asta se numeste libertate de exprimare? Sa fie la ei, acolo, asa ceva!
Ce-ar fi ca si pe strada, cand imi afirm opinia, sa ma si legitimez? Ce le-ar mai place comunistilor! Cred ca, chiar si numai ideea ii excita!
Internet-ul s-a putut dezvolta tocmai datorita scheletului sau de functionare, elastic, liberal, democrat. Implementarea unor reguli dure poate cauza tocmai prabusirea Internet-ului. Riscul este enorm. Fantastica creatia virtuala poate fi distrusa de cateva capete patrate, in colturi. Noroc ca este atat de complicat, aproape imposibil de realizat.
Marianne Mikko, o alta estica scolita in sistemul comunist, acum in Parlamentul European, era deranjata de bloguri. I-a trecut, n-a mers smecheria penibila.
Berlusconi, dupa ce a cumparat aproape toata media clasica, s-a trezit ca are mari probleme cu bloggerii. Neplacut surprins, dupa ce cheltuise atatia bani ca sa fie liniste, a incercat diverse contra blogger-ilor (1,2) .
Multora nu le place Internet-ul, nu e nici un secret. Aceasta forma de comunicare si informatie liberala deranjeaza. Asupra blogurilor au mai fost atacuri si vor mai fi. De altfel cred ca blogurile vor mai fi atacate in viitor de cei care sunt deranjati de libertatea de exprimare. Ce nu stiu acesti limitati este ca in Internet nu au niciun fel de sustinere, lumea se asteapta si ii recunoaste asa ca vor pierde intotdeauna.
Evgeniy Valentinovich Kasperskiy, wake up! Internet-ul nu este Rusia! Pastreaza-ti ideile valoroase acolo si nu le mai transmite in afara! Chiar n-are niciun sens! A veni astazi cu asemenea idei nu da bine, traim alte timpuri! Stiu ca tentatia controlului integral a fost enorma, dar aceasta ramane doar o simpla aberatie! In schimb tu te-ai facut de cacao Evgeniy! Sorry!
PS: Era sa uit: softurile create de voi sunt naspa! Pe bune! Pa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu