Vizitati noul blog KRAFTWIN

Google Chrome OS - sistemul de operare Google

Informatii despre faptul ca Google dorea sa creeze un sistem de operare apareau inca din 2005, cand se vorbea ca se va numi Google OS. Deci sistemul de operare Google nu e ceva foarte nou.
Noul sistem de operare va avea un kernel bazat pe Linux. E posibil sa fie vorba de proiectul Portland (1, 2).
Google ne anunta ca Google Chrome OS va fi free, simplu, rapid si sigur. Suna ciudat de bine, aproape ideal! Exact ce nu a putut sa ofere nimeni, niciodata!
Mai afirma ca va fi un sistem de operare centrat pe Internet, va fi open-source si va aparea la jumatatea anului 2010. Tinta principala a acestuia vor fi netbook-urile iar elementul central va fi browser-ul Chrome! Codul sursa va fi dezvaluit in cursul anului. Noul SO (sistem de operare) se anunta a fi un SO simplu, elementar, care sa poata rula aplicatii web!

Inainte de toate trebuie sa amintesc ca un concept asemanator este in studiu si la Microsoft.

Unii sunt euforici gandindu-se ca vor avea o jucarie noua.
Ce bine ... Vreau eeeeeu ... daaaaaa ... da-mi sa joooooc ...!
Probabil ca vor avea noua jucarie, insa
nou nu presupune neaparat si mai bun! S-ar putea ca noua jucarie sa sfarseasca, dupa scurt timp, intr-un Recycle Bin! Sa ne amintim de esecul noului Windows Vista in fata lui Windows XP!
Facand abstractie de entuziasmul gratuit al unora, trebuie sa fac cateva observatii.

1. Privacy
Se vorbeste deja ca noul OS al lui Google va avea probleme mari la capitolul
privacy. Google are in vedere urmarirea user-ului in activitatea online. Urmarire care are motive comerciale la baza, insa tot urmarire se numeste! Acesta va incerca sa puna stapanire pe toate fisierele userilor, pentru a le sorta, indexa, verifica. Adio intimitate!
Toata afacerea Google este bazata pe miscarile userilor in Internet. Celebrele programe de publicitate ale lui Goggle nu ar putea functiona fara gestionarea actiunilor userilor.

2. Absenta driverelor
Linux sufera destul de mult la capitolul drivere, acesta fiind si un motiv pentru care nu este popular printre userii casnici. Dar nu numai Linux sufera la acest capitol! Si SO Windows Vista a fost
tras in jos de acest neajuns! Nici Windows 7 nu se simte prea bine cu tot upgrade-ul bazei de drivere preluat de la Vista!
Este de asteptat ca si Google Chrome OS sa aiba probleme la acest capitol.

3. Incompatibilitati software
Este de asteptat ca multe aplicatii sa nu ruleze pe noul SO. Sa ne amintim si de probleme pe care le-a avut Windows Vista la acest capitol. A devenit evident faptul ca
incompatibilitatile software, ca si lipsa driverelor, pot duce la prabusirea unui SO.

4. Beta
Se spune ca OS-ul va fi
beta, adica in probe. Aceasta presupune si ca producatorul este absolvit de vina in cazul pierderii datelor. Nu suna prea incurajator cand te gandesti la datele personale, nu?
De-abia acum, dupa atatia ani, Google a anuntat ca produsele Gmail, Calendar, Google Docs si Google Talk au iesit din faza
beta. Cati ani va ramane Google Chrome OS in faza beta?

5. Aplicatiile si suportul Google
Multe aplicatii create de Google par neterminate, au nevoie de imbunatatiri si sunt in faza beta. Lively a si decedat intre timp, dupa o lunga si grea suferinta. Pana si Blogger, platforma pentru blogging folosita chiar de Computer Zone, are probleme nerezolvate de ani buni fara ca Google sa se oboseasca sa le rezolve. Sunt adaugate continuu functii noi, uitand sa rezolve vechile probleme.
Pe segmentul
suport Google are deja multe probleme nerezolvate, acesta neraspunzand la diversele probleme ale userilor.
Cati dintre utilizatori au inteles, pe deplin, modul de functionare ale aplicatiilor Google Analitics, Webmaster Tools ...? Nu este vina acestora ca nu le-au inteles foarte bine, ci a lui Google care nu a facut eforturi prea mari sa limpezeasca lucrurile complet. Explicatiile, atunci cand acestea exista, sunt lapidare, incomplete, in
coada de peste!
Cati ani au intrebat userii, fara sa li se raspunda, in ce format trebuie upload-at un clip pe youtube pentru ca acesta sa poata rula optim?
Cat timp i-a luat lui Google sa limpezeasca problema sitemap-urilor? In ce au constat modificarile frecvente ale algoritmului Google, de ce au existat interpretari confuze ale robotilor? Insusi browser-ul Chrome pare, deocamdata, un simplu exercitiu software si nu unul prea reusit. Rapid, insa extrem de minimalist.
Aceste cateva observatii ne ajuta sa coboram cu picioarele pe Pamant. Intelegem ca lucrurile nu stau chiar asa roz nici la Google!

6. Dependenta de Internet
Inca un aspect negativ este faptul ca SO Google Chrome va fi legat permanent de mediul online.
Fara conexiune Internet nu prea vei avea ce face cu Google Chrome OS.

Declaratiile lui Google despre securitatea imbatabila a noului SO au fost catalogate de expertii in securitate ca fiind neserioase, hilare, hazardate. Pana acum
baietii rai s-au concentrat exclusiv pe produsele Microsoft, acesta fiind perceput ca principalul dusman. Cred ca n-ar strica putina cumpatare in declaratii. Asemenea declaratii radicale, aparte ca sunt imature, trezesc interesul, sunt provocatoare. Anumiti baieti rai, mai sensibili, s-ar putea sa le auda si sa le interpreteze ca o chemare la lupta.

So ...
Cu toate acestea viitorul SO al lui Google poate produce schimbari in piata sistemelor de operare. De data aceasta Microsoft ar trebui sa fie mult mai atent caci gluma s-a cam terminat! Daca Google va reusi sa creeze un sistem de operare atractiv si eficient bazat pe kernelul Linux va fi o problema pentru Microsoft deoarece gigantul Google are si capacitatea de a asigura o distributie masiva, unitara, coerenta, a acestuia. Bineinteles ca nu se pune problema distrugerii sistemelor de operare Windows, insa noul OS de la Google poate
fura o felie de piata insemnata.

Companiile, nefiind interesate de jocuri (care presupun un tip performant de hardware cu driverele aferente), vor fi primele care vor dori sa foloseasca noul SO, pentru a reduce costurile.

Din pacate, in ultimii ani noile sisteme de operare Microsoft au necesitat cerinte hardware tot mai mari, obligand userii la investitii nejustificate. In fond vorbim doar despre un SO care nu ar trebui sa fie decat o simpla platforma pentru rularea aplicatiilor. O abordare nefericita, prost conceputa, care a contribuit la esecul SO Vista. Un sistem de operare trebuie sa necesite un hardware de nivel mediu pentru a putea rula. Asa ar fi firesc!
Linux sta mult mai bine la acest capitol, putand rula eficient si pe sisteme mai slabe din punct de vedere hardware. Un avantaj al noului SO Google va fi ca va putea fi instalat pe orice PC cat de cat modern, neavand mari pretentii hardware.

Microsoft va trebui sa i-a in considerare si scaderea serioasa a pretului la Windows 7, asa cum am sugerat anterior. Windows 7 va avea de luptat cu Windows XP, cu dezvoltatorii de software, cu Linux si Mac si, in viitor, cu Google Chrome OS. Vremuri grele pentru Windows 7, mai ales ca userii vor afla si ca acesta ascunde nucleul esuatului Windows Vista.

Final
Unii sunt pro, altii sunt contra in razboiul Microsoft-Google. Eu incerc doar sa prezint fapte, date, sa leg informatiile intre ele intr-un mod cat mai coerent. Nu sunt nici pro Google nici pro Microsoft, nu am nicio simpatie. Amandoua companiile imi sunt perpendiculare adica
I don't care absolut deloc! Nu sunt platit de catre niciuna (din pacate) asa ca nu exista niciun motiv pentru a deveni partinitor.

Piata sistemelor de operare este o piata atractiva, care face cu ochiul oricarui producator de software. Insa, studiind evolutia acestora si intelegand structura unui sistem de operare, intelegi ca pe segmentul acesta nu ajunge
sa vrei, ci trebuie sa mai si poti. Crearea unui sistem de operare eficient este o sarcina grea, complicata. Microsoft si ceilalti dezvoltatori cunosc foarte bine acest aspect. Google vrea, insa ramane de vazut cat va putea reusi din ceea ce si-a propus! Nu e piata sa si s-ar putea sa nu fie inca pregatit pentru asa ceva asa cum nici Bing nu poate concura cu Google.
Cam asta este! Primul cuvant care-mi vine in cap cand vorbesc de viitorul SO Google este
moderatie. Oricum, e mult prea devreme pentru a oferi mai multe date deoarece nu exista obiectul muncii, ci numai un anunt. Vom afla mai multe atunci cand isi va face aparitia un SO concret!

Niciun comentariu: