Observ ca sunt la mare moda previziunile pentru acest an asa ca ma risc si eu cu cateva!
Sisteme de operare
Dupa rasunatorul esec al lui Vista, Microsoft ne imbie cu Windows 7. Cred ca Windows 7, o clona restilizata a lui Vista, va avea un oarecare succes datorita faptului ca userii isi doresc de prea mult timp un sistem de operare nou. Cu toate acestea, privind global, cred ca in acest an sistemul de operare Windows va avea de luptat serios cu ceilalti producatori de SO (Linux, Mac sau chiar Android). Mai serios decat a facut-o vreodata!
Microsoft stie ca hardware-ul user-ilor nu este pregatit pentru Windows 7 si, pentru a nu repeta povestea cu Vista, anunta Windows 7 la inceputul lui 2010, cand spera ca PC-urile vor fi mai performante.
Windows XP continua sa duca greul, sa stea bine pe picioare, competitorii nereusind pana acum decat sa-l gadile putin la talpi. Fara indoiala, si in acest an liderul va continua sa fie Windows XP!
Daca pe piata SO Microsoft continua sa aiba probleme cu noile produse, pe partea serviciilor web a facut progrese remarcabile. Daca continua sa dezvolte corect macar acest segment s-ar putea sa ofere surprize placute.
Vor urma cateva articole despre Windows 7!
Browser
Chiar daca cred ca Firefox va castiga si in acest an in cifre, sincer sa fiu sunt destul de atent la Chrome-ul lui Google. Internet Explorer cade din lac in put si arata ca un betiv care nu reuseste sa faca mai mult de doi pasi fara sa se impiedice. Ultima prabusire a avut loc, recent, in decembrie. Vesnic cu probleme, vesnic tinta preferata a hacker-ilor, Internet Explorer continua sa scada in preferintele userilor.
Safari are, la fel ca toate celelalte browser-e, plusuri si minusuri, insa e departe de Firefox.
Despre Opera nu pot spune decat ca nu reuseste prea tare sa convinga, ca nu gaseste solutiile potrivite pentru a atrage. Ar fi fost o alternativa daca creatorii ar fi avut o altfel de strategie.
Cu toate ca Firefox sta cel mai bine in cifre, trebuie sa subliniez faptul ca la gestionarea resurselor Firefox lasa de dorit. Continua sa inghita mult mai mult memorie decat ar fi cazul.
Comparatii browser
Statistici browser
Retele in Internet
Ce as mai putea adauga la acest capitol dupa cate s-au scris deja?
In primul rand as spune ca Facebook devine, pe zi ce trece, o ciorba tot mai exotica si mai de neinteles. Daca inainte se amestecau cartofi, morcovi si ceapa si iesea ceva comestibil acum avem in ciorba Facebook kiwi, ceapa, banane, piper, muraturi, totul amestecat cu ulei de masline, scortisoara si putina boia. E o aiureala totala. Cred ca nici Zuckerberg nu mai stie exact ce doreste! Poate parea surpinzator pentru multi insa nu cred ca Facebook va avea un viitor prea maret.
Nu mai continui momentan cu Facebook. Am scris cateva articole despre aceasta retea si probabil ca voi mai scrie.
Pentru userii care doresc libertate, simplitate si claritate sugerez reteaua MySpace.
Digg continua sa foloseasca un algoritm curios pentru promovarea articolelor, iar faptul ca mereu aceeasi useri sunt in top nu este un lucru prea bun. Exista chiar si o petitie in acest sens. Daca Digg nu face ceva pe viitor sa inlature suspiciunile, indiferent de promisiunile care se fac, cred ca va avea ceva probleme.
StumbleUpon isi vede nestingherit de treaba, incercand tot felul de mici upgrade-uri. Mai adauga o optiune, mai scoate alta, mai apare cate un meniu sau muta locatia meniurilor. Nimic semnificativ de semnalat!
Cred ca Twitter va continua sa creasca. Este folosit din ce in ce mai mult de useri si firme pentru promovare sau simpla comunicare.
Contul meu pe Twitter
In zona retelelor video/foto este greu de prevazut cine va castiga premiul cel mare anul acesta. In zona video-sharing Youtube va fi greu de surclasat.
In zona foto-sharing, insa, pot aparea surprize. Lucrurile se pot misca rapid in aceasta ultima zona. Este de ajuns ca unul dintre competitori sa faca o oferta de nerefuzat (in optiuni si capacitate de stocare), si lucrurile devin clare imediat.
Habar n-am, e foarte greu de prevazut! Multi pot plusa si castiga pe acest segment.
Una peste alta cred ca userul va avea de castigat si mai mult in zona sharing-ului video/foto. Vom asista la oferte din ce in ce mai generoase din partea competitorilor. Batalia lor, castigul nostru!
Contul meu pe Youtube
Contul meu pe Flickr
Diverse
Despre Google doar trei cuvinte: dezvoltare, diversificare, achizitii. Atat!
File-sharing-ul va creste in continuare. E prea evident pentru a mai dezvolta.
Torrent-ul va fi folosit pe scara din ce in ce mai larga. O problema cu torrent-ul este ca multi useri incepatori nu stiu inca sa-l foloseasca. Daca ar fi mai simplu de folosit probabil ca cifrele ar lua-o razna.
Anul acesta vom asista si la cele mai mari dezastre din zona publicatiilor tiparite, asa cum am mai afirmat. Publicatiile online vor castiga teren din ce in ce mai mult!
Continutul acestora va fi, intr-o mare masura, acelasi. Mediul in care vor aparea va fi schimbat. Unii inteleg ce se intampla in jurul lor mai usor, altii mai greu.
Jocuri video
As mai adauga ceva referitor la jocurile video. Daca pe partea grafica lucrurile evolueaza oarecum normal, pe partea detaliilor din joc si a conceptiei lucrurile cam scartaie. De ani buni apar jocuri cu subiect si desfasurare asemanatoare, iar partea de detalii nu este dezvoltata aproape deloc. Folosirea acelorasi motoare este, de multe ori, o alegere nefericita.
Am discutat cu cativa gameri vechi care se plangeau de lipsa realismului in multe situatii: rularea/ciocnirea/rasturnarea/explozia/defectarea masinilor, inpuscarea in picior a inamicului insotita de moartea instantanee a acestuia, tragerea in diverse obiecte fara efect, pietonii sunt numai barbati sau inexistenta pietonilor, imposibilitatea de a comunica cu personajele din joc, imposibilitatea de a intra in incaperi sau cladiri si multe altele. Realismul este foarte important intr-un joc insa stiu (ca programator) ca este si cel mai greu de obtinut. Realismul in jocurile video nu a fost foarte dezvoltat in toti acesti ani. Sper ca pe viitor sa pot sparge un parbriz cu un bolovan de pe jos, sa nu mai poata impinge o masina de Politie un camion de 5 tone, sa pot impusca inamicul in degetul mic de la mana stanga fara ca acesta sa moara subit si sa pot conduce o masina de Formula 1 fara ca aceasta sa faca nenumarate piruete in orice curba.
O alta imbunatatire care ar trebui adusa jocurilor video ar fi numarul planselor/nivelelor oferite. Nu de putine ori gamerii au fost pacaliti printr-un numar redus al acestora.
Tot referitor la jocurile video mai sper ca echipamentul VR sa se dezvolte in continuare si sa devina accesibil si popular. Acesta ascunde senzatii greu de egalat de catre orice alt echipament din zona jocurilor video.
Toate acestea sunt mai mult sperante, nu cred ca se vor realiza in acest an.
Libertatea de exprimare
In trecut multi bloggeri au deranjat diverse persoane publice sau entitati comerciale. Uneori au deranjat destul de tare. Blogurile, aceste platforme pentru comunicare virtuala, nu sunt bine vazute de catre toata lumea. Principalele "pericole" vin, in special, numai din zona blogurilor nu din partea ziarelor sau a altor forme de exprimare online. Anul trecut au existat cateva incercari de cenzurare a bloggerilor. Unele au fost mai serioase, altele mai amuzante. Sunt sigur ca si in acest an vor exista asemenea tentative, mai ales ca numarul blogurilor este in continua crestere si modul de exprimare a devenit mult mai liber, mai taios si mai coerent. In tarile foste comuniste din Europa, tari care nici acum nu sunt prea obisnuite cu democratia, cred ca vor exista mai multe tentative de cenzurare.
Insa lucrurile nu sunt foarte simple atunci cand aduci vorba despre vreo forma de cenzura a blogurilor. Multi bloggeri sunt pregatiti deja, se asteapta la asemenea atacuri, asa ca daca nu esti sigur pe ceea ce faci, poti iesi destul de sifonat din povestea asta si fara niciun rezultat.
Cateva cuvinte despre online-ul Ro
Sper, fara sa si cred neaparat, ca, comportamentul user-ului in online se va imbunatati. Sper ca va apare respectul, bunul-simt, comunicare fireasca. Se pare ca exista o evolutie pozitiva in acest sens. Blogosfera incepe incet-incet sa se schimbe in bine. Au aparut bloggeri noi, interesanti, educati, civilizati, ceea ce este de remarcat. Acestia imbunatesc imaginea blogosferi Ro si vor avea un cuvant greu de spus pe viitor.
Despre entitatile comerciale Ro care salasluiesc prin micul virtual Ro nu am foarte multe de spus. Din ce am observat pana acum cele mai multe au abordari gresite comportandu-se ca in realitatea stradala din Ro, asa ca nu au niciun viitor in online. Celor care au reusit sa-si faca un nume in virtualul Ro le urez succes!
In incheiere, sperand intr-un comportament civilizat, voi da drumul comentariilor la liber, fara moderare. Asta nu inseamna ca nu le pot sterge ulterior (aviz spammeri si altii).
Macar pentru o perioada de proba. Dupa vreo luna voi analiza rezultatele si voi decide daca a fost bine sau nu.
Cam astea sunt, in mare, previziunile mele pentru 2009. La sfarsitul acestui an voi vedea in ce masura am avut dreptate.
2 comentarii:
La Multi Ani! Interesante previziuni, as adauga si eu una. Nu sunt un "gamer", dar fiindca tot ne-am procopsit cu un Wii de Craciun (pentru copii), am jucat de ne-au durut muschii. Prevad ca telecomanda cu detector de miscare a lui Nintendo Wii o sa fie gradual adoptata si de ceilalti. E urmatorul pas (modest inca, dar foarte popular) spre realitatea virtuala, care cred c-o sa fie moneda curenta de-aici in 3-4 ani :)
Sper :)!
Echipamentele VR sunt acum mult mai accesibile, insa lumea nu este prea informata!
Trimiteți un comentariu